Vanaf vrijdag 26 mei is klompenpad ‘Het Braakhekke Bultenpad’ geopend voor wandelaars. Het pad dat tot stand is gekomen dankzij de inzet van vele vrijwilligers, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en een aantal landeigenaren, slingert zich door het buitengebied van Harfsen.

Ruim 11 kilometer struinen over verstilde landwegen, door bosschages, weilanden en langs de oevers van de vele beken die het natte broekland dooraderen. Onderweg geniet je van weidse uitzichten en het agrarische landschap. Om alvast een goed beeld te krijgen van het nieuwste klompenpad gaan de wandelschoenen aan en gaan we op ontdekking rondom Harfsen in de Achterhoek.

Tussen landstad Lochem en hanzestad Deventer Harfsen is een klein landelijk gelegen dorp gelegen aan het oude tracé van tramlijn tussen Borculo en Deventer. Samen met nog 10 andere kernen behoort het tot de gemeente Lochem, de ‘Wandelgemeente van het jaar 2022’. Het gebied rondom Harfsen is van oudsher een agrarisch gebied. De naam ‘Hervesen’ of ‘Harveschen’, ofwel plaats waar geoogst wordt, komt al voor het eerst in de 14e eeuw voor in een rekening van de Graaf van Gelre. Het dorp Harfsen zoals je het gaat zien is de laatste eeuw ontstaan. Het klompenpad bevindt zich in het gebied tussen het huidige dorp en de plek waar Harfsen ooit ontstond.

wandelnieuws lochem braakhekke bultenpad harfsen31

Van het centrum de broeklanden in

Het pad begint in het centrum van Harfsen. Dicht bij de halte van buslijn 56 en de parkeerplaats op het Dorpsplein, naast de kenmerkende klokkentoren en ‘Ons Gebouw’, bevindt zich het startpaneel. Vanaf het startpunt begeef je je binnen enkele minuten in een mooi bosachtig gebied. In de verte hoor je nog wat verkeer, maar al snel voert het gefluit van de vogels de boventoon. Dat belooft veel goeds.

De route voert vervolgens een stukje over de broekweg. Een echte boerenlandweg, waar het af en toe even opzij stappen is voor een landbouwwerktuig of auto. De weg doet zijn naam eer aan. Het heeft de afgelopen tijd veel geregend en de weilanden worden gescheiden door greppels, slootjes en hier en daar zie je zelfs wat poelen. Het ruikt er naar vers gemaaid gras en op het land zijn boeren bezig met ploegen, zaaien en maaien. Bij de boerderijen staan fruitbomen, prunus en magnolia’s volop in bloei.

wandelnieuws lochem braakhekke bultenpad harfsen33

De plek waar een baron in het moeras verdween

En dan buigt de route af het boerenland in. Even verderop bevindt zich een moerassig stukje land waar volgens een legende een baron met zijn koets en paarden in het moeras verdween. Op een kapotte pijp na is er nooit meer iets terug gevonden. Sindsdien wordt het stuk moeras de Piperomp genoemd. Neem even plaats op het bankje en kijk of je nog iets dat aan de legende herinnert kunt ontdekken.

Voorbij de Piperomp slingert de route zich om een boerenerf heen en via het weiland bereik je de weg. Dit is ook de plek waar de klompenpaden ‘Braakhekke Bultenpad’ en ‘Laorns Enkenpad’ een stukje tegelijk opgaan. Je bevindt je nu dicht bij één van de opstappunten, namelijk ‘De Haarbroekse Vijvertuin’. Een spreukentuin waar je op je gemak even rond kunt lopen en een kopje koffie of wat anders kunt nuttigen. Ik besluit door te lopen en wandel het Esveldse bos in. Een mooi dichtbegroeid bosje waar je ieder moment verwacht dat een nietsvermoedend ree je pad kruist. Jammer genoeg is dat niet het geval, wel zingen de vogels ook hier het hoogste lied.

wandelnieuws lochem braakhekke bultenpad harfsen39

Eindeloze oevers

Het volgende stuk van het pad is even hard werken, maar zeer de moeite waard. Er is net gemaaid en omdat het pad nog niet officieel geopend is, zijn er nog weinig wandelaars geweest. Tussen het water en de akkerlanden in volgt de route de stroom van de beek. De oevers bruisen van het leven en watervogels zijn druk bezig hun nestjes te bouwen. De ontluikende bomen en planten zijn frisgroen. De natuur is nu misschien wel op z’n mooist en levert prachtige vergezichten op.

Na een flink stuk langs de beek buigt het pad af richting de bewoonde wereld. Verstilde landwegen slingeren zich door een buurtschapje met een aantal boerderijen. In het weiland staan een aantal merries met hun pasgeboren veulentjes. In de verte wappert een vlag en verschijnt een kleine camping in zicht. Het volgende opstappunt of in mijn geval een rustpunt, maar eerst maakt het pad nog een flinke slinger. Een groepje alpaca’s kijkt nieuwsgierig toe.

wandelnieuws lochem braakhekke bultenpad harfsen47

Braakhekke Bulten

Voor het laatste gedeelte van de tocht stop ik even bij het Uutbloashuusken op Camping de Braakhekke. Op het terrein bevinden zich ook Landwinkel de Winde en een mosterdmakerij. Leuk om even rond te neuzen en wat lekkers te halen voor het laatste stukje van de tocht. De schappen staan vol met lekkers uit de streek.

Met nog een klein stukje klompenpad voor de boeg buigt het pad zich, na een stuk zandweg, af het bos in. Daar bevinden zich ook de bulten, eigenlijk een oude vuilstortplaats, waar het pad haar naam aan dankt. Het zijn met recht bulten. Om het wat makkelijker te maken om naar boven te komen zijn er een paar treden aangelegd. Boven op de bult staan een paar houten stoeltjes waar je nog een laatste blik op het prachtige boerenland kunt werpen voordat het laatste stukje pad weer naar het dorpsplein voert.

wandelnieuws lochem braakhekke bultenpad harfsen24

Samenvattend

Als liefhebber van klompenpaden mag je het Braakhekke Bultenpad niet missen! De route doet recht aan het agrarisch landschap, is afwisselend en gaat veelal over nog ongebaande paden. Leuke details zijn de door de samenstellers zelfgemaakte houten banken en stoelen, die je hier en daar langs de route terug ziet komen.

Klompenpad Braakhekke Bultenpadlogo landelyk lochem

  • Lengte: 11 km (korte route ong 5 km)
  • Startpunt: Ons Gebouw, Sporkehout 4, Harfsen
  • Opstappunt: Haarbroekse Vijvertuin en Camping de Braakhekke/Landwinkel de Winde, beide in Harfsen
  • Horeca onderweg: Haarbroekse Vijvertuin, Rustpunt Camping Braakhekke (beide zelfbediening)
Deel dit artikel