Hou je van wandelingen waarbij je rust en ruimte beleeft in een prachtige omgeving? Kom dan naar Berg en Dal. Hier kun je rondom het dorp Groesbeek en in de Ooijpolder eindeloos wandelen langs weilanden en bloemrijke akkers.

Op de boerenlandpaden ervaar je met al je zintuigen de rust van het platteland.

Een belevenis!

Sinds 2009 zijn er in de Ooijpolder en rondom Groesbeek vele kilometers boerenlandpaden te vinden. Grondeigenaren beheren deze paden. De paden zijn te herkennen aan een blauwe markering en het bord “boerenlandpad’. Wandelen over een boerenlandpad geeft direct een ander gevoel. Boerenlandpaden zijn meer dan alleen wandelroutes: het is een belevenis! Alsof je op bezoek bent bij een familielid en samen op pad gaat om de gewassen op het land te bekijken. Je zwaait naar de boer op de tractor en je vervolgt de weg langs sloten, een poel, een weelderige struweelhaag, oude knotwilgen en knoestige eiken. Via originele bruggetjes kom je op paden met klinkende namen in dialect. Wie zachtjes is, kan kikkers of vogels spotten. Ieder seizoen en iedere dag geeft de boerennatuur weer andere kleuren en geuren. Je gaat vanzelf rustiger wandelen en genieten van de uitzichten op de vele bankjes onderweg.

wandelnieuws boerenlandpad kasteelsche hof

Boerenlandpad Kasteelsche Hof in de Ooijpolder

Vier wandelroutes

In de app van RoutAbel zijn vier routes te vinden met de startplekken: De Horst, Beek, Ooij en Nijmegen. Elke route heeft een ander karakter. De app geeft achtergrondinformatie over het landschap, de geschiedenis van de streek, laat bijzondere planten zien en vogels horen De boerenlandpaden zijn de verbindende schakel tussen unieke natuurgebieden en het cultuurlandschap.

Meer informatie

Je kunt de routes ook vinden op de website www.wandeleninbergendal.nl. Hou je ervan om je eigen route te maken? Kijk dan eens op de website van Via Natura www.vianatura.geoapps.nl. Daar vind je een kaart van het landschap met in het oranje aangegeven het wandelnetwerk. Ben je liefhebber van fysieke kaarten, dan zijn de wandelpadenkaarten van Groesbeek en Ooijpolder - Duffelt een must. De kaarten zijn verkrijgbaar bij de lokale boekhandels in Beek en Groesbeek. Volgens boswachter Thijmen van Heerde is de gemeente Berg en Dal trouwens een unieke plek in Nederland. Hij vertelt hier meer over in dit filmpje.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dorpsommetjes, een wijngaardwandeling of de Berg en Dalse Kroegjesroute? Laat je informeren en inspireren op de website Wandelen in Berg en Dal

Deel dit artikel