Zo'n 5000 wandelaars, hardlopers en fietsers beklimmen de Alpe d'Huez voor het goede doel © foto Shutterstock

De 16e editie van Alpe d’HuZes heeft op 1 juni 2023 maar liefst 17.022.738 euro opgebracht. Een mooi resultaat van het jaarlijkse fondsenwervende evenement op de flanken van de Alpe d’Huez plaatsvond. Het totale bedrag wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

Sinds de eerste editie in 2006 staat het totaal binnengehaalde bedrag aan sponsorgelden nu op meer dan 208 miljoen euro.

Vanaf 04.30 uur ‘s morgens hebben op 1 juni 2023 zo’n 5000 deelnemers wandelend, lopend of fietsend de bekende Franse berg beklommen. En dit terwijl alles in het teken staat van saamhorigheid, emoties delen en herdenken. Overigens waren er een dag eerder al 275 deelnemers die de Alpe d’Huez beklommen: degenen die op de koersdag zelf in touw zijn als vrijwilliger…

Boven alle verwachting

Erik Jutstra, voorzitter van Alpe d’HuZes, vindt het uiteindelijke resultaat “boven verwachting”. De opbrengst van de laatste ‘normale’ editie (vóór corona) in 2019 bedroeg 11,8 miljoen euro. Jutstra: “Daarom ben ik heel erg blij met het bedrag van deze editie, die een geweldige stijging laat zien! Dat hebben we weer voor elkaar gekregen met alle deelnemers, vrijwilligers, sponsoren en – niet te vergeten - de vele mensen langs de route die iedereen de berg omhoog juichten. Ik ben zó trots op hoe iedereen het heeft gedaan!”

Besteding donaties

Alle donaties aan Alpe d’HuZes gaan rechtstreeks in het Alpe d’HuZes/KWF-fonds. In overleg met KWF Kankerbestrijding worden daarna de gelden besteed. Honderd procent van de opgehaalde donaties wordt besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek binnen diverse thema's. Alle gelden van 2023 gaan naar de thema’s ‘Ambitie’ (het stimuleren van jonge onderzoekers), ‘Hermannetjes’ (financiële ‘duwtjes in de rug’) en ‘Nieuwe ontwikkelingen’.

Bas Brand, hoofd van de fondsenwerving van het KWF was ook uitermate blij en tevreden: “Veel dank gaat uit naar iedereen die ook dit jaar weer een enorm succes heeft gemaakt van Alpe d’HuZes. Een uniek evenement waar een lach en een traan, het samen zijn, het delen van verhalen én geld ophalen voor kankeronderzoek centraal staan. Met dit waanzinnige bedrag van 17.022.738 euro kan KWF een grote impuls geven aan baanbrekend kankeronderzoek!”

Doneren

Doneren kan overigens nog steeds via de website van Alpe d’HuZes.

Deel dit artikel