De melkweg is 's nachts te zien vanaf één van de refuges in de Oisans © foto Gaétan MAHE

Helemaal alleen de rust en stilte van de bergen en de zonsondergang en -opgang ervaren. Vele berghutten liggen een flink aantal uren wandelen van de bewoonde wereld en redelijk begaanbare wegen. Dat kan voor een eerste ervaring best spannend zijn...

Daarom hierbij een selectie van berghutten die op 2 uur wandelafstand gelegen zijn, maar wel écht midden in de natuur. Het verschil is dat je ook binnen afzienbare tijd weer in de bewoonde wereld kan zijn. In Isère in de Franse Alpen vind je niet minder dan 28 berghutten mét uitbater die alleen te voet bereikbaar zijn. We presenteren er alvast vier…

Zonsondergang in Oisans Isère © foto Thomas Vigliano

Refuge de la Fare

Refuge de la Fare ligt, omgeven door bergmeren, midden in het Grandes Rousses-massief in de Oisans op een hoogte van 2.280 m. In de berghut is plek voor 16 personen. Voor de maaltijden wordt zoveel mogelijk met groenten uit de eigen moestuin van de refuge gewerkt. Vanaf de refuge zijn verschillende, werkelijk prachtige wandelingen naar diverse bergmeren te maken.

Meer info over Refuge de la Fare

Refuge Le Habert d’Aiguebelle

Refuge Le Habert d’Aiguebelle is de ideale plek om gemzen, marmotten en berggeiten te spotten. Diverse gemarkeerde wandelroutes brengen je naar de Refuge le Habert d’Aiguebelle in het bergmassief Belledonne. De meest directe route heeft het dorp Aiguebelle als vertrekpunt. Van daaruit ga je via het gemarkeerde pad omhoog door bossen en langs bergflanken. Na ongeveer 2 uur wandelen ben je dan bij de refuge. Deze berghut is een voormalige schuilplek voor herders en biedt nu onderdak aan mazimaal 26 personen om te overnachten. De uitbater serveert er heerlijke, voedzame maaltijden met lokale producten.

Meer info over Refuge le Habert d'Aiguebelle

Refuge de la Soldanelle

De Refuge de la Soldanelle is gelegen op 1.480m hoogte en biedt een fenomenaal uitzicht op de Mont Blanc en de Meije. Het ligt middenin het Regionaal Natuurpark van de Vercors. Wandelaars die de Grande Traversée du Vercors lopen gebruiken deze berghut vaak als uitvalsbasis. Wil je liever wat korter wandelen? Start dan in het dorpje Villard-Reymond in Oisans, vanwaar je via bloeiende alpenweiden in een uur naar de refuge loopt. De hut biedt plaats aan 18 personen en daarnaast zijn er nog twee yurts, waar ook nog acht personen kunnen overnachten.

Meer info over Refuge La Soldanelle

Gîte d'alpage de la Molière

Deze berghut ligt midden in een natuurpark. Vanaf het terras kijk je uit op het plateau de la Molière waar de koeien van de uitbaters Josy en Vincent in de zomer de op de Alpenweiden genieten van een overdaad aan bergkruiden. Behalve overnachten kun je er ook lunchen, dineren of alleen even wat drinken. 

Meer info over Gite d'alpage de la Molière

Checklist

  • Checklist overnachten in een berghut
  • Bel van tevoren altijd even naar de refuge om zeker te weten dat er plek is.
  • Geef ook door of je mee eet en vraag of je zelf een slaapzak en welke slaapattributen je eventueel zelf moet meenemen.
  • Bereid de tocht goed voor. Check weerbericht, hoogteverschil en duur van de hike. Zorg dat je ruim voor zonsondergang op je beoogde adres bent.
  • Reis zo licht mogelijk en neem altijd een vuilniszak mee. Je mag namelijk niks achterlaten in de natuur. Vergeer ook je hoofdlamp en je hoeslaken niet mee te nemen.
  • Zorg dat je contant geld bij je hebt; bij de meeste refuges kun je uitsluitend cash betalen.

wandelnieuws refuge 3

Hiken en prachtige uitzichten in het Vercors Massief © foto Focus Outdoor

Isère ligt in het zuidelijke gedeelte van de Franse Alpen en bestaat voor een groot gedeelte uit hooggebergte. Karakteristiek zijn de imposante bergtoppen, de ruige natuur, de gletsjers, de valleien en de bossen. Je kan er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen of genieten van de rust. In dit departement liggen diverse  bergmassieven, die deel uitmaken van de Alpen. Hoofdstad Grenoble was in 2022 duurzame Europese hoofdstad en is gemakkelijk per TGV te bereiken.

Deel dit artikel