Gedenkplaats Slag bij Arnhem

Mei is de maand dat Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt en de bevrijding viert. Daarom zijn er door Visit Arnhem deze maand vier speciale Airborne wandelroutes uitgebracht.

De routes lopen door Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem en sluiten aan op de Liberation Route Europe Hikingtrail en vertellen tevens het verhaal van Operatie Market Garden, de Slag om Arnhem. De routes zijn te vinden  op een speciale website.

In Arnhem en omgeving werd in 1944-1945 een hevige strijd tegen de Duitse bezetter gevoerd. Wij willen graag de verhalen blijven vertellen om de herinneringen aan deze belangrijke tijd levend houden. De vier wandelroutes zijn zo gekozen dat je op dié plekken komt waar Operatie Market Garden zich ook heeft afgespeeld.

wandelnieuws nationaal monument voor de 1ste onafhankelijke poolse parachutisten brigade in driel

Nationaal Monument voor de eerste onafhankelijke Poolse parachutist

De speciale Airborne wandelroutes brengen de lokale geschiedenis van Operatie Market Garden onder de aandacht. Ze vertellen verhalen over de strijd in de oorlog en nemen je mee langs monumenten, bezienswaardigheden en overblijfselen uit de oorlog. Je wandelt over plekken waar is gestreden en je leest en hoort de indrukwekkende verhalen uit die tijd. En je realiseert je ook dat de vrijheid die we nu kennen, niet zomaar vanzelfsprekend is. De routes zijn te vinden op de speciale pagina van Visit Arnhem visitarnhem.com/airborne.

Een minimap presenteert de vier wandelroutes. Elke route heeft een kaart en een korte beschrijving van bezienswaardigheden, horeca onderweg en verwijzing naar de online omgeving met de downloadbare routes. De minimap is vanaf juli gratis verkrijgbaar bij accommodaties, VVV’s en oorlogsmusea in de vier gemeenten.

De Operatie Market Garden, die voornamelijk bestond uit parachutisten en luchtlandingen, speelde in de vier gemeenten een grote rol. Daarom heet de regio waarin de vier gemeenten zich bevinden de Airborne Region. In elke van deze Airborne gemeenten is een wandelroute gemaakt, waarmee je in de voetsporen van de geallieerde militairen treedt.

Alle informatie vind je op de website van Visit Arnhem.

Deel dit artikel