- Nieuws -
In het Boheems- en Saksisch Zwitersland is een nieuwe wandeltraject geopend in het Elbezandsteengebergte. Deze route beslaat een lengte van 100 kilometer en gaat door een van de mooiste natuurparken van Tsjechië en Duitsland.
Het Boheems en Saksisch Zwitserland vormen een bijzonder natuurpark. Het grensoverschrijdende natuurgebied ligt aan de rivier de Elbe en is bekend vanwege de unieke zandsteenrotsen. Wind en regen hebben deze grillige contouren uitgeslepen. Het park heeft zijn naam te danken aan de Zwitserse schilders Adrian Zing en Anton Graff. Zij vonden de omgeving zo op Zwitserland lijken dat ze het park vernoemde naar hun thuisland.
De wandelroute Forststeig Elbsandstein is geopend met als doel de Tsjechische en Duitse wandelpaden te combineren tot een aantrekkelijke meerdaagse wandelroute. Het uitdagende wandeltraject loopt over twaalf tafelbergen en heeft 17 uitzichtpunten. De route door het Elbezandsteengebergte is 100 kilometer en is opgesplitst in zeven etappes van ongeveer 15 kilometer per dag. Lesní stezka Labské pískovce - de Tsjechische naam voor de trail - is geopend van april tot oktober. Het is een avontuurlijke tocht die geschikt is voor de ervaren wandelaar met enig oriëntatievermogen. Het hoogste punt is de 700 meter hoge Tsjechische berg Vysoký Snežnik ofwel Hoge Sneeuwberg. Op de top staat sinds 1864 een uitkijktoren. Bij mooi weer kun je het Reuzengebergte zien liggen. Bij het Dresdner Aussichtpunkt moet je verplicht even stoppen. Je hebt hier een magnifiek uitzicht over de grillige zandsteenformaties.
De route begint in het Duitse plaatsje Reinhardtsdorf-Schöna gelegen aan de rivier de Elbe. Steek je de rivier over dan kom je in het Tsjechische Hřensko. Dit is een aanrader om te doen, want aan deze kant ligt de rotsbrug Pravčická brána. Het symbool van Boheems Zwitserland. Bij deze rotspoort kun je naast een spectaculair uitzicht ook het historische Adelaarsnest vinden. Een chique buitenhuis gemaakt om de eerste toeristen van adel te verwelkomen. Het houten complex versierd met rode daken en een bogengalerij steekt mooi af tegen de grijze rotsen. De rotspoort kun je te voet bereiken en er gaan diverse wandelpaden heen. Een leuke beleving is om door de kloof Kamenice te wandelen, waar je op een gegeven moment een bootje moet nemen.
In Schöna voert de route langs de Duits-Tsjechische grens. Bij het hotel Kristin Hrádek trek je verder landinwaarts. Dit gebouw uit de 18de eeuw heeft diverse functies gehad. Zo was het een koninklijke residentie van de prinselijke familie, een jachthut en sinds een aantal jaar is het een restaurant en hotel. De derde etappe begint in het Tsjechische dorpje Ostrov. Na 100 kilometer wandelen eindig je weer bij de rivier de Elbe in het Saksische kuuroord Bad Schandau.