Eind juni werd in Wageningen voor Hotel De Wereld een nieuwe wandelroute geopend: het Pad van de Vrijheid. Het was op dat moment namelijk exact één jaar geleden dat er een begin werd gemaakt met de ontwikkeling van dit wandelpad in het kader van 75 jaar Bevrijding. Het doel van het Pad van de Vrijheid is om wandelend de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de destijds herwonnen vrijheid te ervaren en te blijven waarderen. 

De Stichting Het Pad van de Vrijheid heeft in een jaar tijd, samen met routemaker Rob Wolfs en een groep vrijwilligers, een prachtige en indrukwekkende wandelroute ontwikkeld. Het fraaie, bijbehorende wandelgidsje wordt uitgegeven door Uitgeverij Blauwdruk. 

155 kilometer in 13 etappes

Het 155 kilometer lange Pad van de Vrijheid begint bij Hotel De Wereld in Wageningen. De route voert je over de beboste hellingen van Utrechtse Heuvelrug en Veluwe en loopt door de gevarieerde landschappen van Betuwe en Gelderse Vallei. Je eindigt uiteindelijk weer bij Hotel De Wereld. Je kunt het Pad van de Vrijheid geheel op eigen gelegenheid wandelen. De route is verdeeld in 13 etappes en staat goed beschreven in de wandelgids, waarin ook een grote hoeveelheid aan achtergrondinformatie is opgenomen over de Tweede Wereldoorlog. Deze extra informate maakt de angstige, heldhaftige en soms bizarre verhalen uit de periode 1940-1945 tijdens het wandelen van de de route tastbaar. Tevens zijn inspirerende teksten en gedichten rondom het thema vrijheid opgenomen; zij geven je als wandelaar steeds stof tot nadenken. Het Pad van de Vrijheid is nog niet gemarkeerd; de stichting zou graag zien dat de route in de toekomst kan worden bewegwijzerd.

De wandelgids Pad van de Vrijheid is te koop in de boekhandel en direct te bestellen via de website van uitgeverij Blauwdruk. De prijs is € 18,50.

Meer informatie over de wandelroute is te vinden op de website Stichting Het Pad van de Vrijheid.

wandelnieuws pad van de vrijheid boekje

Deel dit artikel