© foto Lahntal Tourismus
© foto Lahntal Tourismus

Hessen, in het hart van Duitsland, is een paradijs voor ervaren wandelaars. Beboste lage bergen en zachte rivierdalen maken tochten mogelijk van comfortabel tot sportief en verrassen het oog met steeds nieuwe vergezichten. Kleine en grote culturele hoogtepunten dienen zich onderweg aan. De regionale specialiteiten geven brandstof voor de sportieve wandelingen.

In het zonovergoten zuiden van Hessen wacht het Odenwald je op met een gevarieerd landschapsmozaïek van boomgaarden, beboste toppen en vakwerkdorpen en -steden. De 144 kilometer lange Alemannenweg heeft het predicaat Qualitätsweg Wanderbares Deutschland, het is een bijzonder geschikte manier om dit deel van Duitsland te ontdekken. De Alemanniroute, een rondwandeling, is goed gemarkeerd en leidt langs eeuwenoude kasteelruïnes en kastelen, bloeiende parken en tuinen en schilderachtige landschapselementen, zoals een zee van rotsen – het Felsenmeer – en de 517 meter hoge top van de Melibokus. Het pad gaat verder boven het Rijndal, dat een prachtig uitzicht geeft over rivier de Rijn en de wijngaarden van de Bergstrasse. De beloning van de wandeling vind je in Michelstadt met zijn romantische vakwerkhuizen. 

wandelvakantie bergpark wilhelmshoehe kassel marketing gmbh© foto Kassel Marketing GmbH

Stadswandeling

Op een steenworp afstand van het Odenwald bewijst het kunst- en wetenschapsmetropool Darmstadt dat je ook in stedelijke omgeving mooie wandelingen kunt maken. De Ostparkweg start op het marktplein in het centrum van Darmstadt en leidt naar de Darmbachbron in het oosten van de stad, of voor wie wil naar het Oberwaldhaus aan de Steinbrückvijver. Onderweg passeer je fijne bezienswaardigheden, van de marktfontein en de historische stadskerk tot het Art Nouveaubad en de botanische tuin, waar je - als je nog energie overhebt - een sportparcours kunt volgen. Met een lengte van 5,5 of 6,4 kilometer geeft de Ostparkweg je als wandelaar voldoende tijd en energie voor verdere spannende ontdekkingen in de stad.

In de Taunus, niet ver van Frankfurt am Main, worden wandelliefhebbers verwend met een breed aanbod aan aantrekkelijke ontdekkingstochten. In de twee natuurparken ligt een uitgebreid netwerk van kwaliteitspaden tussen de Main, Rijn, Lahn en Wetterau. Groene bossen zorgen voor schaduw en beloven een welkome afkoeling, vooral op warme zomerdagen. De Schinderhannes Steig is 38,5 kilometer lang, maar kan uiteraard ook in twee etappes worden gelopen. Hier treedt de bezoeker in de voetsporen van de gevreesde overvaller Schinderhannes, volgens de legende was hij de Duitse Robin Hood. Wie dieper in het verleden wil duiken, kan bijzonder goed bewaard gebleven sporen uit de Romeinse tijd ontdekken op het Limes Adventure Path dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst is opgenomen. De 86 kilometer van dit wandelpad zijn opgedeeld in een oostelijk en een westelijk deel dat ook afzonderlijk kan worden gelopen.

De heks Kochhansel 

Voor wie de natuur wil beleven via een kortere route, is de Wetzlarer Komfortweg Kirschenwäldchen zeer geschikt. In een lus van slechts drie kilometer vind je zeven belevenisplekken waar je informatie over het bos kunt ontdekken. Je kunt er het bosorgel proberen, waarop je kunt horen hoe verschillende houtsoorten klinken, om te leren hoeveel bloesems een kersenboom heeft en om erachter te komen wie de heks Kochhansel is. Er zijn vele spookverhalen over haar bekend… Aan de rand van het bos vind je comfortabele ligstoelen die een prachtig uitzicht geven over het gebied. Wie toch wat verder wil wandelen, vind een mooi doel met het restaurant ‘Zum Kirschen­wäldchen’. Een fijne plek om bij te tanken met bijvoorbeeld wafels met verse kersen. Dankzij de korte lengte en het veilige parcours is dit pad een juweeltje voor gezinnen met kinderen en mensen die minder mobiel zijn. 

wandelvakantie alemannenweg felsenmeer thomas gierth© foto Thomas Gierth

Sprookjes van Grimm

Ooit, lang lang geleden, reisden de gebroeders Grimm door NordHessen en verzamelden hun beroemde sprookjes. Tijdens een wandeling over de Habichtswaldsteig is het niet moeilijk om jezelf onder te dompelen in het rijk van sprookjes en legendes. Het pad slingert 85 kilometer lang door een zacht, laag berglandschap vol eindeloze bossen, ruige rotsformaties, kastelen en vakwerkstadjes. Dit lange pad eindigt bij de Edersee die blauw glinstert in het licht van de zon. De acht rondwandelingen, variërend in lengte van 10 tot 17 kilometer, bieden nog meer afwisseling. 

Het UNESCO-werelderfgoed Bergpark Wilhelmshöhe is een echt cultureel juweeltje direct aan de Habichtswaldsteig. Direct aan de rand van Kassel zie je niet alleen oogstrelende tuinkunst, maar kun je ook iets voor je gezondheid doen. Er zijn maar liefst zeven kuurpaden, allen van een ander niveau, in en om het park die leiden naar bronnen, uitkijktorens en stations van de beroemde Wilhelmshöher waterpartijen. De afwisselende route biedt een lichte duurtraining met gunstige effecten voor het hart en de bloeddruk.

Verblijf in en om Hessen

Hessen Tourismus
HA Hessen Agentur GmbH
Konradinerallee 9, 65189 Wiesbaden
T. 0049 (0) 611 95017 8191  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.hessen-toerisme.nl

Bergstrasse-Odenwald
Odenwald Tourismus GmbH
Marktplatz 1, 64720 Michelstadt
T. 0049 (0) 6061 965 970  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bergstrasse-odenwald.de

Je vindt hier meer informatie over de Alemammenweg

Darmstadt
Wissenschaftsstadt Darmstadt Marketing GmbH 
Elisabethenstraße 20-22, 64283 Darmstadt
T. 0049 (0) 6151 1345 13  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.darmstadt-tourismus.de

Je vindt hier meer informatie over de Ostparkweg

Taunus
Taunus Touristik Service e.V. 
Hohemarkstraße 192, Oberursel (Taunus)
T. 0049 (0) 6171 507 80  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.taunus.info

Informatie over wandern im Taunus - taunus.info/angebote/sport-und-outdoor/wandern/­fernwandern

Wetzlar
Tourist-Information Wetzlar
Domplatz 8, 35578 Wetzlar 
T. 0049 (0) 6441 997755  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.wetzlar.de/tourismus

Je vindt hier meer informatie over de Komfortweg Kirschenwäldchen

GrimmHeimat Nordhessen
Regionalmanagement Nordhessen GmbH
Ständeplatz 17, 34117 Kassel
T. 0049 (0) 561 97062-240  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.grimmheimat.de

Je vindt hier meer informatie over over de Habichtswaldsteig 

Kassel
Kassel Marketing GmbH
Obere Königsstraße 15, 34117 Kassel
T. 0049 (0) 561 7077-07  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
kassel-marketing.de 

Informatie over Terrainkurwege 

Deel dit artikel