© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Nederlandse wandelaars en fietsers zijn gezegend met vele duizenden kilometers bewegwijzerde fiets- en wandelroutes. Niet zo gek dat er af en toe een routebordje mist of een markering beschadigd raakt.

Vanaf nu kun je dat als wandelaar of fietser melden op één plek: meldpuntroutes.nl. Dit gezamenlijk meldpunt vervangt het bestaande ‘BordjeWeg’ (voor fietsers) en MeldpuntWandelen (voor wandelaars) van de initiatiefnemers Fietsplatform en Wandelnet. Dit betekent dus extra gemak voor de wandelende- en fietsende recreant: er is één plek voor fiets- en wandelmeldingen, die ook nog eens eenvoudig mobiel in te voeren zijn.

Fietsers kunnen meldingen doen over LF-bordjes, knooppuntbordjes en knooppuntpanelen. Je kunt dan denken aan een bordje dat beschadigd is of een plek waar een bordje zou moeten staan. Wandelaars kunnen bijvoorbeeld meldingen maken over LAW’s, Streekpaden, NS-wandeltochten en wandelnetwerken. Dat kan gaan over markeringen, maar ook over een blokkade op het pad of een foutje in de routebeschrijving.

Meldingen zijn op de nieuwe website eenvoudig te doen. Dat kan direct ‘op locatie’ of achteraf thuis. Het systeem stuurt de melding vervolgens direct naar de verantwoordelijke partij. In veel gevallen is dat een regio of een onderhoudsinstantie. Als de melding niet duidelijk is, neemt de beheerder contact met je op. En zelfs de voortgang is te volgen: Binnen vier weken moet een melding afgehandeld zijn.

De nieuwe website is een initiatief van stichting Wandelnet en stichting Landelijk Fietsplatform en, de beheerders van respectievelijk de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden en de Langeafstand Fietsroutes (LF-routes).

Deel dit artikel