© foto Shutterstock

Er zijn nog 10 routes die kans maken op de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’, een verkiezing die zich uiteindelijk ‘de beste wandelroute van de Benelux’ mag noemen.

Tijdens de openingsdag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent op 2 maart 2024 maakt de jury de winnende route bekend.

De verkiezing is een mooi initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die daarmee het aanleggen van wandelroutes wil stimuleren, die kwalitatief goed in elkaar steken. Een driekoppige Belgisch-Nederlandse wandeljury test jaarlijks veelbelovende, nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Daarbij wordt onder andere gelet op ondergrond, verkeershinder, landschap, thematiek, bewegwijzering en kwaliteit van informatie.

Na publicatie van de longlist met de onderstaande tien wandelroutes, volgt er begin 2024 een shortlist, met nog slechts enkele kandidaten. Op zaterdag 2 maart wordt tijdens de Flanders Expo in Gent de winnaar bekend gemaakt.

De routes in willekeurige volgorden

• Oude Hollandse Waterlinie - Stichting Oude Hollandse Waterlinie

Wandeling door rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. De route laat je tijdens de 11 etappes kennismaken met het water als verdedigingswerk. Er is een wandelgids beschikbaar en de route is in twee richtingen te volgen met wandelknooppunten en een gpx-track. 

• Wandelnetwerk Schelde- en Denderland - 200 km, ingediend door de provincie Oost-Vlaanderen en Scheldeland

Dit nieuwe netwerk voert je door groene plekken en mooie dorpen tussen de Schelde en de Dender. Een rondje door een steeds weer verrassende natuur rond Lebbeke, in het Buggenhoutbos, de meersen van de Beneden-Dendervallei en Dendermonde met het bekende groene zand. De route is volledig bewegwijzerd met knooppunten. Er is tevens en een handige, vochtbestendige kaart beschikbaar waarin veel extra informatie te vinden is. 

• Rondje Limburg - Vincent Rommelaars en Sylvia Jochems

Nieuwe wandelronde, die de volledige Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist. Soms wordt ook nog de Belgische grens overschreden. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd, maar goed te volgen via de gpx-track of met behulp van de apps Komoot en Strava. Het bijhorende gidsje bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving. 

• Bonifatiusroute - 335 km, Gegarandeerd Onregelmatig

Een moderne pelgrimsroute leidt je in 24 etappes vanuit het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar het Friese Dokkum. De route is voorzien van via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten, die makkelijk zijn te downloaden. Daarnaast kan er eventueel een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig worden aangeschaft. 

• Venntrilogie - 109 km,  Ostbelgien

De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading 'Quality Trail - Best of Europe'.

• Ons Kloosterpad – 13 rondwandelingen, in totaal 120 km, Visit Brabant

Een mooie serie van 13 thematische rondwandelingen van 3 tot 12 km, geinspireerd door de langeafstandsroute Ons Kloosterpad. De rondwandelingen beginnen en eindigen allemaal bij een klooster en er wordt gebruik gemaakt van het knooppuntennetwerk van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Voor elke route is er een folder met kaartje en een aantal ‘weetjes’ beschikbaar. 

• GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes - 140 km, Sentiers GR asbl 

De bestaande Streek-GR, die nu voor 60% is vernieuwd en volledig door de provincie Luik gaat. Weinig routepaden bieden zoveel afwisseling. Vanuit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht – op ongeveer de helft van de afstand - door één van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen en daarnaast ook door de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. De route is geel-rood bewegwijzerd in twee richtingen. Een 120 pagina’s tellend topogidsje (op dit moment alleen in het Frans). 

• Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk - 240 km, door Wandelboswachter Ellen

Een reconstructie van de oude ANWB-bondsweg uit 1915, tussen Arnhem en Winterswijk. Door de bossen en over de heide van de Veluwe, de IJsselvallei en het fraaie coulisselandschap in de Achterhoek. De route is niet bewegwijzerd. Verder is deze wandelroute in één richting begeschreven in een wandelboekje. Tevens ontvang je bij aanschaf van de gids tevens de bijbehorende gps-track.  

• GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi) - 54 km, Sentiers GR asbl

Les Sentiers de Grande Randonnée introduceert met La Grande Dérive een nieuwe manier van GR-wandelen. De GRP 1666 (het stichtingsjaar van de stad) maakt een ronde door de periferie van Charleroi. De route voert je over terrils, door natuurreservaten en bossen, langs boerderijen en door stille steegjes. De wandelroute is in twee richtingen geel-rood bewegwijzerd. Je kan tevens een gidsje met routebeschrijving en kaart downloaden. 

• Scholtenpad - 100 km, Wandelnet

Het Scholtenpad kreeg onlangs een update en uitbreiding van de bestaande Streek-GR (SP-1). Het is nu een hoofdroute van ruim 100 km en/of acht dagtochten van 17 tot 23 km door het coulisselandschap rond Winterswijk in de Gelderse Achterhoek. Deze wandelroute is bewegwijzerd in twee richtingen. Tevens is er een topogids met kaartjes en een beschrijving (eveneens in beide richtingen). 

Deel dit artikel