Oude Hollandse Waterlinie © foto Shutterstock

Er zijn nog drie routes in Nederland en twee in België in de race om de ‘Wandelroute van het Jaar 2024’ te worden. Op zaterdag 2 maart 2024 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Hieronder volgen ze in willekeurige volgorde.

Bonifatiusroute - 335 km, Gegarandeerd Onregelmatig

Een moderne pelgrimsroute leidt je in 24 etappes vanuit het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar het Friese Dokkum. De route is voorzien van via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten, die makkelijk zijn te downloaden. Daarnaast kan er eventueel een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig worden aangeschaft. 

Venntrilogie - 109 km,  Ostbelgien

De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading 'Quality Trail - Best of Europe'.

Rondje Limburg - Vincent Rommelaars en Sylvia Jochems

Nieuwe wandelronde, die de volledige Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist. Soms wordt ook nog de Belgische grens overschreden. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd, maar goed te volgen via de gpx-track of met behulp van de apps Komoot en Strava. Het bijhorende gidsje bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving. 

GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes - 140 km, Sentiers GR asbl 

De bestaande Streek-GR, die nu voor 60% is vernieuwd en volledig door de provincie Luik gaat. Weinig routepaden bieden zoveel afwisseling. Vanuit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht – op ongeveer de helft van de afstand - door één van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen en daarnaast ook door de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. De route is geel-rood bewegwijzerd in twee richtingen. Een 120 pagina’s tellend topogidsje (op dit moment alleen in het Frans). 

Oude Hollandse Waterlinie - Stichting Oude Hollandse Waterlinie

Wandeling door rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. De route laat je tijdens de 11 etappes kennismaken met het water als verdedigingswerk. Er is een wandelgids beschikbaar en de route is in twee richtingen te volgen met wandelknooppunten en een gpx-track. Op de foto boven zie je het oude vestingstadje Woudrichem.

Bovenstaande routes zijn door de juryleden nagelopen en beoordeeld aan de hand van een groot aantal criteria zoals ondergrond, bewegwijzering, landschap, kwaliteit van de informatie etc. 

Deel dit artikel