- Nieuws -
Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt de plasticvervuiling door de aangespoelde containers op Schiermonnikoog. Volgens de onderzoekers zijn de plastic korrels mogelijk een ecologische ramp.
In de nacht van 1 op 2 januari zijn boven de kust van de oostelijke Waddeneilanden naar schatting 280 containers over boord geslagen van het vrachtschip MSC Zoe. Op Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland en de Friese en Groningse kust is veel troep aangespoeld, waaronder piepschuim en fijne HDPE-plastickorrels. Met name het aanspoelen van de plastic korrels is een potentiële ecologische ramp die nu nog onvoldoende valt te overzien.
De Rijksuniversiteit Groningen gaat de plasticvervuiling onderzoeken. De Rijksuniversiteit Groningen doet al meer dan 40 jaar onderzoek aan het bijzondere waddenecosysteem op het Waddeneiland Schiermonnikoog vanuit het eigen biologisch veldstation 'de Herdershut'. Omdat de aangespoelde plastic korrels mogelijk grote ecologische gevolgen hebben voor de kwetsbare waddennatuur, met name op en rond Nationaal Park Schiermonnikoog, wordt deze week een eerste basisinventarisatie uitgevoerd om in kaart te brengen wat er nu eigenlijk ligt op het eiland. En ook waar het met de storm van 8 januari terecht is gekomen.
Een team van onderzoekers brengt komende dagen een eerste verspreiding van de plastic korrels in kaart. Over een lengte van de vloedlijn tot in de duinen wordt in kaart gebracht hoe ruimtelijk de plastic deeltjes zijn verspreid na de storm.