Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelaars die hun auto in de bossen parkeren waar paarden in de buurt kunnen komen, moet oppassen. Paarden worden namelijk vaak aangetrokken door de lak van de auto en schrapen deze er met hun tanden van af. Om bezoekers hier op te wijzen heeft ARK Natuurontwikkeling een waarschuwingspictogram ontwikkeld.

Autorijdende bezoekers van natuurterreinen moeten zich bewust zijn van de risico's. Als zo'n terrein door paarden begraasd wordt is het onverstandig om de auto in deze terreinen te parkeren of daar met de auto stil te gaan staan, bijvoorbeeld om foto’s te maken. De paarden worden namelijk vaak aangetrokken door de lak van de auto en schrapen deze er met hun tanden van af. Waarom ze dat doen is niet bekend, maar wel dat alle paarden het blijkbaar lekker vinden. Eenmaal van de lak geproefd blijkt het naar meer te smaken. Vooral metallic lak is in trek bij paarden.

Het is daarom een risico om met auto’s in het begrazingsgebied zelf te parkeren, stil te staan en/of de voertuigen onbeheerd achter te laten. Menig natuurbeheerder heeft al eens mogen ervaren dat paarden letterlijk achter zijn of haar rug rustig aan de lak of de spiegels zaten te knabbelen. Het is dan ook verstandig om met de auto eveneens ruim afstand van de paarden te houden.

Om bezoekers op dit risico te wijzen heeft ARK een waarschuwingspictogram ontworpen. Het eerste gebied waar deze waarschuwing op borden bij een begrazingsgebied wordt gebruikt is de Schaikse Heide in natuurgebied de Maashorst in Schaijk. Een soortgelijk bord staat bovendien inmiddels in het begrazingsgebied bij Slot Loevestein van FREE Nature. Deze borden attenderen mensen extra op het parkeerverbod en de aanwezigheid van paarden.

Deel dit artikel