Struinen in de Millingerwaard © foto Jan van den Berg

Dat je heerlijk kunt wandelen in de gemeente Berg en Dal weten veel wandelaars. Deze groene gemeente in het Rijk van Nijmegen werd in 2020 niet voor niks bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar.

Maar omdat je in deze groene oase ten oosten van Nijmegen ook eindeloos kunt struinen, heeft Berg en Dal nu ook een eigen Struingids! Struinen is avontuurlijk en verrassend. Wie struint, wijkt van de gebaande paden af en ontdekt meer.

In deze Struingids staat veel interessante informatie over de natuur, het landschap en de cultuurhistorie van het gebied. Ook staan er nieuwe wandelroutes in de gids met schitterende foto’s en mooie kaarten. Ecoloog Gijs Kurstjens neemt je bijvoorbeeld mee in 30 jaar natuurontwikkeling in de Millingerwaard, kunstenares Doro Krol legt uit waarom ze verknocht is aan de uiterwaarden van de Waal en boswachter Twan Teunissen geeft tips om de uiterwaarden van de Ooijpolder in te duiken. Kortom een gids die je als frequente wandelaar en aspirant struiner niet mag missen!

wandelnieuws struingids voorpagina

Millingerwaard © foto David Brand

Onze tip: Bisonbaai en boerenlandroute

Eén van de mooie struintochten in de gids is de Bisonbaai en boerenlandroute. Op deze mooie en afwisselende route in de Ooijpolder ontdek je de riviernatuur in de uiterwaarden bij de Bisonbaai. Bisons kom je hier trouwens niet tegen maar wel Galloways. Dit is een hoornloos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit het zuidwesten van Schotland komt. Na het rondje Bisonbaai loop je via Boerenlandpaden door het oudste gedeelte van het dorpje Ooij. Hier heeft ooit het machtige kasteel de Ooij gestaan. Het begin- en eindpunt is de bekende restaurantherberg Oortjeshekken. De wandelroute is 8 kilometer lang en is een achtvorm; je kunt de route ook in twee keer lopen.

Meer informatie

De Struingids is digitaal te vinden op www.wandeleninbergendal.nl. Wil je de Struingids liever kopen? Kijk dan op www.struingids.nl voor de verkoopplekken. In de video hieronder vertelt boswachter Twan Teunissen over de metamorfose van de Millingerwaard. Je krijgt een indruk van dit mooie struingebied waar de kans op het spotten van bevers groot is. 

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Probeer eens één van de 15 Dorpsommetjes of kies voor een combi tussen lekker eten en wandelen met de Berg en Dalse Kroegjesroute. Ook voor wandelingen tussen de wijngaarden kun je in Berg en Dal terecht.  

Laat je informeren en inspireren op de website Wandelen in Berg en Dal

 

 

Deel dit artikel