© foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
© foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Een reis terug in de tijd naar middeleeuwse kastelen brengt je veelal in het Hunsrück laaggebergte. Het kasteelcomplex van Grimburg in de vallei van de Wadrill bij Hermeskeil is een indrukwekkende getuige van de middeleeuwse geschiedenis in de Hunsrück. De langeafstandswandelroute Saar-Hunsrück-Steig loopt van de voet van de berg naar het kasteel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het dicht beboste beekdal. 

Mooiste wandelroute van Duistland

Naast de waterkasteelruïnes van Baldenau getuigen ook andere kastelen in de Huns­rück van Balduins wens om uit te breiden in Luxemburg. Kasteel Balduinseck bij Buch bij Kastellaun bijvoorbeeld, dat in zijn opdracht in de 14e eeuw werd gebouwd. Het architec­tonische juweel is enkele jaren geleden uit zijn Doornroosje­slaap gewekt en vijf jaar lang uitgebreid gerestaureerd. De Balduinseck maakt indruk door zijn bouwstijl. Dit kun je zelf ervaren op de 14 kilometer lange ‘droomlus’ Masdascher Burgherrenweg, die in 2018 door de lezers van een Duits wandeltijdschrift werd verkozen tot ‘mooiste wandel­route van Duitsland’. 

Traumsleife 

Ten zuiden van Gemünden in het Soonwald rijst de 16 meter hoge toren van het voormalige kasteel Koppenstein boven de hoge rotsen uit. Het complex, een van de oudste kastelen in de Hunsrück, ontstond al in de 12e eeuw. Het gebied rond de kasteelruïnes kan worden bewandeld via de wandeltocht Traumschleife Heimat. Hoogtepunten zijn de prachtige steile doorgang van de Koppenstein naar het Simmerbachtal, de uitkijktoren en vooral de filmlocatie van de serie Heimat: Gehlweiler met de smederij en informatie­borden. De oude binnenstad van Kastellaun is een verborgen juweel in de Hunsrück. Te midden van deze parel torent de ruïne van het kasteel uit boven de gerestaureerde vakwerkhuizen. De kasteelstad Kastellaun is ook verbonden met de langeafstands­wandelroute Saar-Hunsrück-Steig. De geschiedenis van de stad kun je, inclusief mooie natuur, beleven via de rondwandeling het Burgstadt­pfad in het stadsbos. Veertig kilometer van de Grimburg ligt de kasteelruïne Baldenau in het hoger gelegen Dhrondal bij Morbach.

rp 06082020 hunrueckrlp2De Geierley hangbrug © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

De Baldenau is de enige water­burcht in de Hunsrück en werd aan het begin van de 14e eeuw gebouwd door Balduin van Luxemburg, keurvorst en aartsbisschop van Trier. In 1982 werden overblijfselen van het kasteel gedeeltelijk gerestaureerd en werd de 12 meter brede gracht bloot­gelegd. Opvallend zijn de 25 meter hoge toren en de enorme kasteelmuren. De LandZeit-Tour leidt rond het kasteel, een fijne wandeltocht die behoort tot het netwerk van de ‘Traum-schleifen’, de droomroutes in de Hunsrück. Een van de hoogtepunten tijdens de Saar-Hunsrüch-Steig is een wandeling over de 360 meter lang Geierlay hangbrug over een dal van 100 diepte.

Meer informatie over wandelen aan de Hunsrück vind je op de website van Rijnland Palts.

Deel dit artikel