Stempelen Pronkjewailpad © foto Niko Fokkelman

Vandaag op de eerste meteorologische lentedag is vanaf 18:00 uur de inschrijving voor het Pronkjewailpad geopend! Binnenkort gaat een groep 'voorlopers' alle stempelposten bij langs en zullen hen van een certificaat en Pronkjewailpad-logo voorzien waarmee zij officieel 'geaccrediteerd' worden.

Zet je wandelschoenen maar vast klaar voor een nieuwe ontdekkingstocht vanaf donderdag 4 april door Groningen! 

wandelnieuws wandelaars op pad pwp

Nieuwe Zuidroute Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad bestaat uit verschillende routes van ca 250 kilometer en is geopend van april t/m oktober, iedere donderdag t/m zondag. In die periode bepaal je zelf wanneer, hoe vaak en hoe ver je wilt lopen. Daarbij kunnen tientallen gastvrije ondernemers en stempelposten worden bezocht. Zogenaamde ‘pronkjuwelen’ die via wandelroutes met elkaar zijn verbonden. Het is een unieke manier om Groningen te ontdekken. Heeft een wandelaar een hele Pronkjewailpad-route voltooid, dan wordt deze uitgenodigd om gezamenlijk in november de afsluitende etappe ‘Camino Groningen’ te wandelen naar de Martinikerk in de stad Groningen.   

wandelnieuws kaartje nieuwe zuidroute pwp

Iconen van Groningen 

Ieder jaar staat er een typisch Gronings thema centraal. In voorgaande jaren werd daar steeds een gebouw aan gekoppeld als bijzondere stempelpost, bijvoorbeeld: de Groninger kerken, borgen of molens. Dit jaar is er juist aandacht voor personen, namelijk 'Groninger iconen'. Dit kunnen Groningers zijn die in het verleden veel hebben betekend voor hun provincie, denk bijvoorbeeld aan Aletta Jacobs, Anthony Winkler Prins of W.A. Scholten. Maar het kunnen ook bekende (oud)inwoners uit het heden zijn, bijvoorbeeld Marianne Timmer, Marcel Hensema of Jan Mulder. Allemaal Groningers om trots op te zijn! Allen hebben een nadrukkelijke link met één van de plaatsen op de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad. Daar gaan we ze letterlijk en figuurlijk tegenkomen!

wandelnieuws westroute stempelkaart en medialle pwp

Etappe van de maand

Is 250 kilometer in maximaal 2 jaar (nog) een te grote uitdaging maar wil je wel kennismaken met wandelen op het Pronkjewailpad? Doe dan eens mee aan de Etappe van de Maand. Elke maand wordt namelijk een gedeelte van de route uitgelicht (ca 15km). Op de eerste zaterdag van de maand wordt deze etappe geopend, waarbij je nog eens extra wordt verrast door de gastvrijheid van de stempelposten. De eerste opening is op 6 april 2024 en start in Hoogezand. Kijk op www.etappevandemaand.nl voor meer informatie en inschrijven.

Ga hier naar de vernieuwde website van het Pronkjewailpad

wandelnieuws wandelaars op pad 2 pwp

 

Deel dit artikel