Wandelaars op de stuwwal © foto Ministerie van Beeld

Millingen aan de Rijn ligt ten oosten van Nijmegen tegen de Duitse grens. Dit mooi gelegen Gelderse dorp is het startpunt voor prachtige wandelingen. Hou je van lange wandelingen? Dan is deze wandeling over het Pieterpad vanuit Millingen aan de Rijn naar Groesbeek een absolute must!

Dit traject van 21 kilometer maakt onderdeel uit van het langeafstandspad dat door heel Nederland loopt van Pieterburen in het noorden tot aan de Sint Pietersberg in het zuiden.

Bezoek eerst de “Kathedraal van het Laag”

Start je route bij de Heilige Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Het kerkgebouw heeft de bijnaam: "Kathedraal van het Laag" vanwege zijn omvang en capaciteit van zo’n 1.100 zitplaatsen. Een bezoek aan deze indrukwekkende kerk is een prachtige start van je wandeling. Sinds kort vind je in deze kerk het Cultuurhistorisch Informatiecentrum. Hier kun je de expositie ‘Bedrijvigheid op en aan het water’ zien. Deze gaat over de scheepswerf, scheepvaart, visserij, de veerpont, steenfabrieken en niet te vergeten de bunkerschepen. Millingen is namelijk altijd verbonden geweest met de rivier de Rijn. Het informatiecentrum is op dinsdag, vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

wandelnieuws bergendal juni

Ooijpolder met uitzicht op stuwwal © foto David Brand

Uitgestrekte weilanden

Na je bezoek aan de kerk begint de route met de rust en ruimte van de uitgestrekte weilanden van de Duffelt en de Ooijpolder. Onderweg kom je mooie oude boerderijen tegen die vaak gebouwd zijn op terpen; verhoogde stukjes land ter bescherming tegen het water. Zo kom je een monumentale T-boerderij tegen bij het dorpje Leuth, genaamd de Plezenburg. Een deel van de route komt door Duitsland. Je loopt Duitsland binnen via de grensovergangsbrug 'De Boog' waar je tussen de weilanden richting het Wylerbergmeer wandelt; het enige ‘bergmeer’ van Nederland. Daarna steek je nog een brug en een schiereiland over terug Nederland in. Dan begin je aan een stevige klim de stuwwal op via de Duivelsberg en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over De Duffelt. De naam Duivelsberg zou zijn afgeleid van Duffelsberg, maar er bestaan ook andere verhalen over de oorsprong van deze naam. Na de Duivelsberg wandel je door schitterende bossen en langs glooiende weilanden naar de eindbestemming in Groesbeek. Daar hoef je alleen nog maar te kiezen op wel terrasje je heerlijk gaat nagenieten.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

In de video hieronder zie je hoe groen en veelzijdig de gemeente Berg en Dal is. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Ga lekker wandelen in de Ooijpolder over boerenlandpaden of kies voor een combi tussen lekker eten en wandelen met de Berg en Dalse Kroegjesroute. Ook voor wandelingen tussen de wijngaarden kun je in Berg en Dal terecht. 

Laat je informeren en inspireren op www.wandeleninbergendal.nl.

 

 

Deel dit artikel