© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Santiago de Compostela, Lourdes, Rome, Jeruzalem… dat zijn zo’n beetje de bekendste pelgrimsoorden, waarvan er menig wandelaar één of meer op zijn of haar ‘bucketlist’ heeft staan. Want pelgrimeren in ‘hot’ tegenwoordig.

En hoewel de populairste pelgrimsoorden niet in Nederland zijn te vinden, telt Nederland wel degelijk een aantal interessante pelgrimsroutes. Zo ook in Overijssel. Daar zijn een drietal kortere en langere pelgrimsroutes ontwikkeld die voor elke wandelaar zeer de moeite waard zijn.

Dus als je een mooie, historische route wilt wandelen, waarbij natuur en religie de hoofdingrediënten zijn, loop dan eens een pelgrimspad. En om te beginnen in eigen land. Hieronder de drie mooiste pelgrimsroutes in Overijssel.

  • Het Kloosterpad Zenderen

    Dit is een - niet al te lang – kloosterpad. Het bewandelen ervan leidt tot verwondering en verbondenheid met de natuur. En je maakt gelijk kennis met de religieuze geschiedenis van Zenderen. Het pelgrimspad voert langs alle interessante historische en religieuze punten in de omgeving. De lengte van de route kun je zelf bepalen: 5, 8 of 11 kilometer.
  • Het Pelgrimage Hilligenpad

    Het Hilligenpad is wat langer. Het is een vijfdaagse bezinningstocht door Twente met allerlei verhalen over geloof en landschap. Onderweg kom je op zo’n 50 plekken, die te maken hebben met geloof, bijgeloof en spiritualiteit door de eeuwen heen. Je begint bij Hof Espelo en het eindpunt is De Zwanenhof. Je hoeft natuurlijk niet de hele route in één keer te wandelen; je kunt ook een deel van de route lopen.
  • Het Jabikspaad van Oldemarkt naar Hasselt)

    Het Jabikspaad (Fries voor Jacobspad) is de langste van de drie. Het is een pelgrimsroute van het Friese Sint Jacobiparochie naar Hasselt in de Kop van Overijssel. De totale pelgrimsroute is zo’n 130 kilometer. De route is overigens in twee richtingen te lopen. Wil je slechts een deel van het Jabikspaad lopen, dan kun je bijvoorbeeld in Hasselt starten en richting Oldemarkt lopen.

Meer informatie over pelgrimeren in Overijssel en de verschillende mogelijkheden vind je op de mooie en zeer informatieve website van VisitOost.

Deel dit artikel