© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

De Warmetruiendag op 7 februari 2020, met als motto ‘Dag kolen en gas; hallo energiebesparing!’ wordt met inmiddels meer dan 2,5 miljoen deelnemers een geweldige klimaatactie. Op 7 februari trekken honderdduizenden Nederlanders weer een extra warme trui aan om de verwarming een paar graden lager te kunnen zetten. Want elke graad omlaag bespaart 6% energie en 6% CO2 uitstoot.

Nederland heeft de voorbije jaren best veel energie bespaard, maar tegelijkertijd zijn er ook veel energieslurpers bijgekomen. Vandaag gebruikt Nederland zelfs nog evenveel energie als in 1990, terwijl de urgentie van ons klimaatprobleem niet eerder zo groot was. Warmetruiendag omarmt alle vormen van energiebesparing.

Gemeenten en burgers lopen voorop in de energietransitie. Met een eigen warmtepomp en/of zonnepanelen kunnen we energielasten in eigen hand houden. En plaatselijke installaties voor duurzame energie, zoals aardwarmte, waterkracht, zonnepanelen en windmolens kunnen uitstekend collectief worden aangelegd of ingekocht, zodat opbrengsten ook lokaal kunnen blijven.

Sinds de allereerste Warmetruiendag in 2007 werden in totaal al 2,5 miljoen aanmeldingen en acties voor Warmetruiendag gedaan. Klimaatverbond Nederland organiseert elk jaar in februari, rond de verjaardag van het Kyoto-protocol - het eerste wereldwijde klimaatverdrag - een Warmetruiendag. Zo kun je hier dus als individu eenvoudig je steentje bijdragen.

Doe op 7 februari ook mee met de Warmetruiendag. Er zijn al bijna 250.000 deelnemers voor de komende editie. Kijk op de website, kijk hoe je kunt bijdragen en meld je aan.

Deel dit artikel