© foto Joke Huijser
© foto Joke Huijser

Jaarlijks trekken veel padden, kikkers en salamanders uit bossen en duinen naar sloot en plas om zich daar voort te planten. Helaas worden er tijdens de trek veel van deze amfibieën doodgereden. In Noord-Holland worden er flink wat vrijwilligers gezocht.

Als vrijwilliger help je de dieren veilig naar de overkant van de weg te komen. Wil je hiervoor ook de handen uit de mouwen steken? Meld je dan aan bij een van de werkgroepen in Noord-Holland. Vooral langs de binnenduinrand zijn er veel mensen nodig, omdat hier een drukke weg overgestoken moet worden door de padden. Duizenden van hen overwinteren namelijk in de duinen, maar gaan in de schemering naar de polderslootjes om daar eieren af te zetten.

Start van de trek vroeg dit jaar

De amfibieëntrek duurt tot in april. Het is ieder jaar weer spannend wanneer de trek gaat beginnen. De temperatuur moet ‘s nachts boven de 6 graden zijn en tevens moet de luchtvochtigheid hoog zijn. En een beetje regen zorgt voor echt ideale omstandigheden. Meestal ligt het begin van de paddentrek tussen 15 februari en begin maart. Maar de trek zou tijdens deze zachte winter weleens wat eerder kunnen beginnen. De eerste dieren zijn namelijk al gesignaleerd!

Gaaswerk herstellen en emmers legen

Begin februari starten de meeste paddenwerkgroepen met hun werk. Eerst met het ingraven van gaas en emmers langs de weg. Dit is nodig om de dieren op te vangen, zodat ze niet kunnen oversteken. Vervolgens is het afwachten tot de amfibieëntrek begint. De emmers worden dan ’s avonds en ‘s morgens leeggemaakt. Hiervoor zijn mensen nodig, die dit eenmaal per week willen doen.

Meer informatie inwinnen en/of aanmelden kun je bij de betreffende coördinator. Vooral in Schoorl, Bergen, Heiloo, Castricum, Velsen, Bloemendaal, Overveen en Bennebroek worden vrijwilligers gezocht. Op de website padden.nu vind je alle coördinatoren en de plekken waar ze actief zijn.

Deel dit artikel