- Nieuws -
De 16e Warmetruiendag toont de kracht van collectieve actie maar weer eens aan: met tal van enthousiaste en (hart)verwarmende acties wordt overal in het land energiebesparing op de kaart gezet.
Maar deze editie vertelt ook een ongemakkelijk verhaal: terwijl apparaten zuiniger en schoner worden en er geen tochtige huizen meer worden gebouwd is ons gezamenlijk CO2 plafond alleen maar dichterbij gekomen.
De allergroenste energie is de energie die je niet gebruikt. Daarom is energiebesparing ook onderdeel van elk klimaatscenario. Maar waar veel Nederlanders (vanwege de hoge (fossiele) energieprijzen) deze winter noodgedwongen energie besparen, wordt er lang niet genoeg werk gemaakt van allerhande manieren waarop energiebesparing op een goede manier kan worden vormgegeven. Om in warme truien te spreken: niet alleen mensen kunnen een extra warme trui aan; huizen, kantoren, fabrieken, reizen en apparaten kunnen dat ook!
In 16 jaar Warmetruiendag blijkt collectieve actie een belangrijke aanjager voor verandering. Eén op de vijf gaat na deelname bewuster om met energie. Om maar weer in warme truien te spreken: het is belangrijk sámen die trui aan te trekken. Want samen energie besparen gééft energie. Vanwege het aanstekelijk optimisme én omdat overheden, bedrijven, huishoudens en individuen elkaar nodig hebben om werkelijk impact te bereiken. Als bijvoorbeeld alle huishoudens in Nederland één stookseizoen lang 1 graad lager stoken, bespaart dat 1 megaton CO2. Dat is een flink deel als je weet datNederland voor 2030 zo’n 3,4 megaton uitstoot 2030 moet besparen in alle gebouwen. Klimaatactie is dus sociale actie: op naar elke dag Warmetruiendag!