© foto Johan Katerberg
© foto Johan Katerberg

De cijfers die Stichting De Noordzee onlangs presenteerde zijn best verontrustend: per 100 meter strand ligt er gemiddeld 81 stuks wegwerpplastic. En daar moet toch echt iets aan worden gedaan. Daarom werd vandaag de zevende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour gestart.

In totaal 55 personen begonnen op het strand in Cadzand; 75 personen meldden zich bij de start op Schiermonnikoog. Op donderdag 15 augustus eindigen de laatste twee etappes in Zandvoort, waar dan de resultaten van de schoonmaakactie bekend worden gemaakt.

"Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen in actie komen voor een schonere Noordzee," zegt Ewout van Galen, de programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. "Uit onze monitoringen blijkt dat er gemiddeld maar liefst 360 stukken afval op 100 meter niet-toeristisch strand liggen. Bijna een kwart daarvan - 81 stuks - is wegwerpplastic. Dat is dus één stuk wegwerpplastic bij iedere stap die je zet!'

Al 15 jaar voert Stichting De Noordzee officieel een strandafvalonderzoek uit. Op vier stranden wordt gemeten hoeveel en welk afval er is aangespoeld. Het meest voorkomende wegwerpplastic op niet-toeristische stranden bestaat uit plastic drankverpakkingen, doppen, plastic zakjes en snoepverpakkingen. Dat dit schadelijk is voor vissen, vogels en zeezoogdieren behoeft geen betoog.

Het is nog steeds mogelijk om mee te doen aan één of meerdere etappes. Houd er s.v.p. rekening mee dat door het grote aantal inschrijvingen er slechts nog plek is bij een klein aantal etappes. Inschrijven kan via de website van de Beach Cleanup Tour.

Deel dit artikel