Op zaterdag 26 mei vindt in Oosterhuizen de feestelijke opening plaats van het achtste Klompenpad in de gemeente Apeldoorn: het Albapad.

Het Albapad is een rondwandeling van elf kilometer door het buitengebied van Oosterhuizen. Hier is het mogelijk om te wandelen langs enk, stuwwal, door bos en een voormalig oerbos. Het nieuwe Klompenpad in Oosterhuizen is het 108ste Klompenpad en maakt deel uit van een landelijk netwerk van Klompenpaden. In de gemeente Apeldoorn liggen het Kopermolenpad (Wenum Wiesel), het Loenense Enkenpad (Loenen), het Holhorsterpad (Beemte Broekland), het Uddelermeerpad (Uddel), Plaggenstekerspad (Hoenderloo), Klarenbeeksepad (Klarenbeek) en het in april geopende Ugcheler Markepad. Ook in Beekbergen wordt een Klompenpad ontwikkeld met bewoners.

Bij Klompenpaden worden samen met de streek historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij  Eetcafé De Nieuwe Ruysch, camping De Bosrand, camping De Bosgraaf en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met oranje klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild.

Deel dit artikel