De Zuiderwaterlinie door Noord-Brabant, ook wel een 'verborgen parelsnoer' genoemd, is het podium voor twee grote evenementen in de natuur.

De Zuidwaterlinie is de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Ooit fungeerde de 165 kilometer lange Zuiderwaterlinie als verdedigingslinie tijdens oorlogen. Met de komst van vliegtuigen verloor het deze functie, maar het gebied is nog steeds vol met historische bouwwerken, zoals forten, dijken, vestingrelicten en sluizen waar veel wandelingen mogelijk zijn.

Dit jaar staan twee grote evenementen op de planning: De Sprong en De Mars. De Sprong vindt plaats op zaterdag 23 juni. In samenwerking met defensie vliegen meerdere vliegtuigen laag over de Zuiderwaterlinie. Tientallen parachutisten (militairen en civiele parachutisten) maken een sprong en landen op vijf verschillende plekken verspreid over de linie. Op deze locaties vindt dat weekend het Zuiderwaterlinie Festival plaats: een feestelijk onthaal van de parachutisten, muziek, toneel, poëzie en veldtochten.

Van 16 tot en met 23 september wordt De Mars gehouden. Muziekverenigingen lopen dan dagelijks in estafettevorm langs de linie en ontmoeten elkaar tijdens de finale in Heusden. Meer informatie is te vinden op de website van de Zuiderwaterlinie. 

Deel dit artikel