© foto's Le Champion

Strand en duinen van Egmond aan Zee en omgeving waren in het weekend van 27 en 28 januari het decor van de Egmond Wandel Marathon, de 19e editie alweer. Onder fantastische weersomstandigheden vertrokken in totaal 9.700 wandelaars voor één van de verrassende routes van 10,5, 15 of 21,1 km over strand en door duinen.

De Egmond Wandel Marathon staat zo’n beetje te boek als de start van het nieuwe wandeljaar. Deelnemers kunnen naar eigen keuze 1 of 2 dagen wandelen. Het wandelweekend werd overigens al op vrijdagavond afgetrapt in de plaatselijke sporthal. Veel van de deelnemers kwamen de stempelkaart alvast afhalen en genoten er ook nog van een drankje. Ruim honderd wandelaars schoven aan bij de boerenkoolmaaltijd, die voor het eerst werd georganiseerd; het aanwezige shantykoor bracht de wandelsfeer er meteen goed in.

Genieten

Naast de vertrouwde afstanden van 10,5 en 21,1 km was het dit jaar voor het eerst ook mogelijk een ronde van 15 km te wandelen. Het bleek een goed idee: ruim 2.700 wandelaars (ruim een kwart van de wandelaars!) gingen van start op deze nieuwe afstand. Beide dagen werden de deelnemers getrakteerd prachtige routes over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat. Gecombineerd met het fantastische weer werd het weer een heerlijk wandelfeest in Egmond. Want met de nodige kilometers in de benen en een glanzende medaille om de nek gingen de voetjes bij veel deelnemers nog lekker van de vloer, waarbij met name feestzanger René Eshuijs veel bijval kreeg tijdens het zingen van zijn feesthits.

wandelnieuws egmond 2024

Kleinere voetafdruk

De organisatie en deelnemers hebben samen een kleine voetafdruk achtergelaten in de omgeving van Egmond aan Zee. De Egmond Wandel Marathon is een voorloper op het gebied van duurzaamheid en ook in 2024 werden stappen gezet naar een nog duurzamer wandelevenement. Zo hebben deelnemers na een oproep van organisatie Le Champion zwerfafval dat op het strand en in de duinen werd gevonden meegenomen naar de finish en aldaar ingeleverd bij de eigenaren van ‘Gejut’.

Deel dit artikel