Loonse en Drunense Duinen

Zeeën van paars! Dit is hét moment om een bezoek te brengen aan De Loonse en Drunense Duinen. Van half augustus tot half september is het Nationaal Park volgens velen op zijn mooist. Je geniet dan namelijk van de meest prachtige, uitgestrekte heidevelden. 

Kleurenpracht

Aan het einde van de zomer kleurt de heide paars. Een fenomeen dat je niet mag missen. De afwisseling van de groene naaldbossen, het gele zand van de immense zandverstuivingen en de paarse heidevelden maken een wandel- of fietstocht door De Loonse en Drunense Duinen tot een feestje. De struikhei floreert met heel weinig voeding en zon en gedijt daarom perfect in de nabijheid van de uitgestrekte struifzandgebieden van de ‘Brabantse Sahara’. Het is een warm en droog leefgebied, waar vooral kevers, sprinkhanen, vlinders (zoals heideblauwtje), reptielen (zoals hazelworm en zandhagedis) en vogels zich thuis voelen. En wellicht kom je tijdens je toch ook de schaapsherder tegen. Hij zorgt er met zijn kudde voor dat de stuifzandvlaktes niet worden overwoekerd door grassen en opkomende boompjes.

paarsepracht 2

Wandel- en fietsroutes

De bloeiende heide is elk jaar een bijzonder tafereel waar veel mensen op af komen. Via het wandel- en fietsknooppuntennetwerk word je via goed onderhouden paden door en langs de golvende heidetapijten geleid. Rondom De Loonse en Drunense Duinen bevinden zich diverse horecagelegenheden met uitgebreide parkeerfaciliteiten, vanuit waar je je tocht kunt starten. Een uitstekende startlocatie, vlak bij de uitgestrekte heidevelden is Recreatiepark en Brasserie Het Genieten in Kaatheuvel. Of start je route vanuit Natuurpoort Van Loon in Loon op Zand:

paarsepracht 3

Ieder seizoen is uniek

Voor wie wil genieten van de paarse kleurenpracht: de heide staat doorgaans tot half september in bloei. Uiteraard kun je het hele jaar door heerlijk wandelen in dit prachtige natuurgebied in het hart van De Langstraat. Een bezoek aan De Loonse en Drunense Duinen is altijd een belevenis. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en zorgt voor een steeds veranderd landschap. Ieder seizoen heeft daardoor zijn eigen charme.

paarsepracht 4

De Langstraat: tuin van Brabant

De Loonse en Drunense Duinen maken deel uit van de groene vrijetijdsregio De Langstraat, gelegen tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Een Walhalla voor wandelaars. Neem maar eens een kijkje op de website Bezoek De Langstraat en selecteer de mooiste routes.Deel dit artikel