© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Pelgrimsroutes zijn 'hot'. Veel wandelaars willen tijdens een wandelvakantie helemaal tot rust komen en zo’n meerdaagse wandeltocht beleven als een soort bedevaart. Een zoektocht naar jezelf in alle rust en eenvoud, tegelijkertijd genietend van de fysieke inspanning en de natuur en cultuur die op je pad komt.

Wie ooit een pelgrimsreis gemaakt heeft weet dat wanneer je tijdens je reis andere pelgrims tegenkomt, het contact overwegend goed en gemakkelijk loopt. De meeste pelgrims hebben hun eigen verhaal en een veelal interessante reden waarom een pelgrimsreis gemaakt wordt.

Behalve de overbekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela zijn er nog een aantal camino’s. Voor de liefhebbers hieronder een paar opties...

 • Camino Francés

  De allerbekendste pelgrimstocht is de voornoemde St. Jacobsroute naar Santiago de Compostela. naar het graf van de apostel Jakobus. De hoofdroute voert je via de Camino Francés, maar er zijn verschillende varianten.
 • Camino del Norte

  Een mooi - en vooral ook groen alternatief - van de Camino de Compostela is de Camino del Norte. De route gaat langs de Spaanse kust in het noorden via Bilbao, Santander en Gijon naar Ribadeo. Daar vandaan wandel je landinwaarts naar Arzua en de Camino Francés.
 • Weg van de Bonhommes

  Vanuit Frankrijk loopt een pad over de Pyreneeën, langs Andorra naar Spanje in, tot aan Berga in Catalonië: de weg van de Bonhommes . Deze nogal uitdagende tocht is zo’n 200 km lang en is tevens bekend als de ‘GR 107’
 • Camino Inglès

  De kortste pelgrimsroute naar Santiago in de Camino Inglès. Veel Engelse en Ierse pelgrims gingen per boot naar Ferrol, vanwaar over een afstand van ‘slechts’ 115 km naar Santiago de Compostela liepen.
 • De Frankenweg

  De Frankenweg of ‘Via Francigena’ is een eeuwenoude pelgrimsroute. In een ver verleden liep de bisschop van Canterbury deze tocht vanuit Engeland om uiteindelijk de Paus in Rome te bezoeken. De route loopt van Canterbury in Kent, door Frankrijk en Zwitserlandnaar Rome. Tegenwoordig wordt vooral het Italiaanse deel van deze tocht gelopen.
 • De Franciscusroute

  Deze tocht gaat van het Toscaanse La Verna naar Assisi.
 • Van Amsterdam naar Visé

  Ook Nederland heeft een bekende pelgrimstocht. De route loopt van Amsterdam, via Den Bosch en Maastricht naar Visé in België. De route is tevens een LAW (7) en is 466 km lang.
 • De Walk of Wisdom

  De Walk of Wisdom is een wandeltocht van ruim 136 km, gebaseerd op het al bestaande Streekpad Nijmegen. Deze eigentijdse pelgrimsroute is niet verbonden met een specifieke godsdienst, maar wil de wandelaar wel uitdagen de telefoon een aantal dagen uit te zetten, niet op internet te surfen en vooral de tijd te nemen om na de denken over het leven. Hoewel de basis van de route is ontsproten aan het eerder genoemde Streekpad Nijmegen, op een aantal momenten volgt de Walk of Wisdom haar eigen weg. Tijdens de wandeltocht doe je onder andere de Ooijpolder aan, trek je de Duivelsberg over, loop je langs de uiterwaarden van de Waal en passeer je ook nog fraaie plaatsjes als Grave en Ravenstein. De hele tocht is in vier tot zes dagen goed te doen, maar dat is vanzelfsprekend afhankelijk van je wandeltempo…
Deel dit artikel