Schokland © foto Shutterstock
Schokland © foto Shutterstock

Oud- en nieuw land, bos en water, boerenland en stedelijk gebied, dat is het onlangs vernieuwde Pionierspad. Het ruim 200 km lange Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) voert wandelaars langs markante punten in de provincie Flevoland.

Zo bewandel je het Waterloopbos, het voormalige eiland Schokland, het (werk)eiland Lelystad Haven en een aantal indrukwekkende waterwerken. Maar de route gaat ook door opvallend veel natuurgebieden. Op zo’n 30 procent van de route wandel je heerlijk over onverharde of half-verharde paden.

Anneke Luijendijk, de padcoördinator van het Pionierspad: “De route gaat nu door een aantal mooie, nieuwe gebieden. Bijvoorbeeld het Waterloopbos, een oud proefgebied van het Waterloopkundig Laboratorium met modelhavens die nu volledig opgaan in de natuur. En ook bij Zeewolde en Almere is de route volledig gewijzigd. Je loopt nu van Zeewolde naar de kust en wandelt dan via Horsterwold naar de Stille Kern, een zeer bijzonder bosgebied."

Anneke vervolgt: "Het Pionierspad ontstond ooit in 2004 als opvolger van het Flevopad. De naam is te danken aan de pioniersgeest waarmee de polders zijn ontwikkeld en die er nog altijd is in Flevoland. Sinds de drooglegging ontstaat er nog steeds nieuwe natuur en tegelijkertijd gaan bestaande natuurgebieden alweer op de schop en worden deze anders ingericht. "

Het vernieuwde Pionierspad is volledig gemarkeerd met de bekende wit-rode markeringen, met veel dank aan negen enthousiaste vrijwilligers. Anneke Luijendijk: “Opa Theo van bijna 80 is de oudste vrijwilliger en zijn kleinzoon Paul van 15 is de jongste. Is dat niet leuk? Voorlopig is de route nog alleen digitaal beschikbaar via de website van Wandelnet, maar we willen de bijbehorende wandelgids graag snel uit brengen. We hopen dat dit komend najaar gaat gebeuren."

Download de route van het Pionierspad hier.

 

Deel dit artikel