© foto Shutterstock

Nadat de eerste Utrechtse 'plandeldag' in 2022 een groot succes bleek, gingen dit jaar meer dan duizend vrijwilligers op pad om de straten van de Domstad schoon te maken. En werden er vorig jaar in één dag 900 straten schoongemaakt; dit jaar werden dat er in totaal 2.000!

Plastic rapen, gecombineerd met wandelen wordt ‘plandelen’ genoemd. Het doel van plandelen is straten plasticvrij maken en tegelijkertijd aandacht te vragen voor het voorkomen van zwerfafval op straat.

Tevens ploggen en platerfietsen

Dit jaar kwamen verschillende organisaties, ambtenaren, vriendengroepen en gezinnen in Utrecht bijeen om zoveel mogelijk straten te ontdoen van zwerfafval. Tevens werden er -  naast ‘plandelen’ - dit jaar nieuwe woorden aan de lijst toegevoegd: ‘ploggen’ (hardlopend plastic afval rapen) ‘platerfietsen’ (waterfietsend plastic verzamelen).

Plandelbingo

Na(ast) het opruimen, was er tevens tijd voor vermaak. Het Slachtstraat Filmtheater toonde de animatiefilm WALL-E, die na inlevering van het afval gratis bezocht kon worden. Daarnaast ontvingen de deelnemers in ruil voor zwerfafval een gratis portie poffertjes van de WasteBar en konden ze ook nog prijsjes verdienen door het spelen van ‘plandelbingo’.

De resultaten werden aan het eind van de dag gepresenteerd door zwerfafvalonderzoeker Dirk Groot. Hij deed gedurende de dag onderzoek naar welk type straatafval er zoal gevonden werd. Het effect van het ingevoerde statiegeld op flesjes en blikjes werd duidelijk zichtbaar; er werd maar liefst 80 procent minder plastic flesjes en 86 procent minder blikjes gevonden dan vorig jaar. De derde editie van de Plandeldag staat inmiddels alweer op de agenda: op 31 augustus 2024 vindt de 3e Plandeldag plaats.

Deel dit artikel