© foto Ad Snelderwaard
© foto Ad Snelderwaard

Tijdens de openingsdag van de Fiets- en Wandelbeurs 2020 in Utrecht, presenteert Wandelnet - samen met Recreatieschap Westfriesland - de route en de gids van het nieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk. Wandelnet-directeur Ankie van Dijk overhandigt er de wandelgids aan Nico Slagter, de voorzitter van Recreatieschap Westfriesland.

De Westfriese Omringdijk dateert van circa 1250. Eeuwenlang hebben bewoners van het gebied gewerkt aan de dijk, die bescherming moest bieden tegen het water, dat ooit de Zuiderzee was. De 150 km lange route volgt deze eeuwenoude Westfriese Omringdijk, een icoon in het Noord-Hollands landschap.

De route voert vanuit Hoorn langs de Schermer naar Alkmaar. Vervolgens wandel je langs het Noordhollandsch Kanaal en vervolgens langs een hoge, smalle dijk naar Schagen. Onderweg zijn o.a. restanten te zien van dijkdoorbraken in de vroege middeleeuwen. En dan via kasteel Radboud in Medemblik richting Enkhuizen, met tastbare herinneringen aan de VOC-tijd.

Met deze route wordt een nieuwe parel aan het wandelnetwerk Noord-Holland én dat van LAW's (Lange-Afstands-Wandelpaden) en streekpaden toegevoegd.

Deel dit artikel