- Nieuws -
Dit jaar zijn er meer mensen overleden aan Q-koorts. Aan de ziekte blijken inmiddels 95 mensen te zijn overleden. Dat blijkt uit de bijgestelde Nationale Chronische Q-koorts Database. Twee jaar geleden waren er 74 sterfgevallen door Q-koorts.
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei) van geiten en schapen. Dat betekent dat mensen besmet kunnen worden door dieren die de bacterie bij zich hebben. Q-koorts bij mensen komt vooral in het zuiden van Nederland regelmatig voor.
Q-koorts is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. De mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Soms verloopt Q-koorts ernstiger. Dan begint de ziekte in korte tijd met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan een leverontsteking veroorzaken. Deze klachten komen echter ook bij andere ziektebeelden voor. Mannen hebben vaker last van Q-koorts dan vrouwen en ook mensen die roken worden vaker ziek. Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe. Wanneer er ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat gemiddeld 2 à 3 tot 6 weken na de besmetting.
Tijdens de Q-koortsuitbraak van 2007 tot en met 2010 ontwikkelde een aantal besmette personen chronische Q-koorts. Vaatwanden en hartkleppen kunnen geïnfecteerd raken. Dat kan complicaties als hartfalen of een gescheurde grote lichaamsslagader met zich meebrengen.