Foto: Marielle Verdoes-Kleijwegt
Foto: Marielle Verdoes-Kleijwegt

Een kwart van de Nederlanders denkt voldoende te bewegen, maar doet het niet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder ruim 4.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

In augustus 2017 heeft de Gezondheidsraad een nieuwe beweegrichtlijn gepubliceerd die bepaalt of iemand voldoende beweegt. I&O Research zocht uit hoeveel Nederlanders voldoen aan deze nieuwe richtlijn. Ondanks dat 68 procent van de Nederlanders zelf vindt dat zij voldoende bewegen, voldoet maar 42 procent aan de beweegrichtlijn. Vrouwen voldoen hier vaker aan dan mannen. Naarmate het overgewicht van Nederlanders stijgt, daalt het aandeel dat voldoet aan de nieuwe richtlijn. 

Ondanks dat veel Nederlanders niet voldoen aan de nieuwe beweegrichtlijn, sport 63 procent wel minstens 12 keer per jaar. Het sportgedrag onder Nederlanders tot 65 jaar neemt af naarmate men ouder wordt. De meeste mensen bewegen door niet in team- of clubverband te sporten: ongeorganiseerd hardlopen, fietsen en wandelen zijn populair. Ook fitness scoort hoog, met name onder Nederlanders tot 35 jaar. Nederlanders sporten het liefst ongeorganiseerd (51%) en alleen (60%).

Ten opzichte van vorig jaar sport men minder graag in een groep. Dit geldt met name voor de mannen; vrouwen sporten liever in gezelschap dan mannen. De meeste Nederlanders sporten of bewegen, omdat dit gezond is. Maar liefst driekwart geeft dit als reden. Mannen sporten vaker vanwege het plezier in de desbetreffende sport, terwijl vrouwen vaker denken aan hun uiterlijk en gezelligheid. Lichamelijke klachten en gebrek aan motivatie zijn veel genoemde redenen om niet te sporten of bewegen. Gebrek aan tijd en motivatie spelen bij jongere Nederlanders meer een rol, terwijl lichamelijke klachten meer voorkomen bij ouderen.

Deel dit artikel