Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Deze zomer stapten Wandelnet en de Fietsersbond weer naar de rechter voor het behoud van de wandel- en fietsverbinding over het Laantje van Alverna bij Heemstede. De organisaties gingen in beroep tegen de geplaatste hekken.

Het Laantje van Alverna bij Heemstede is sinds 2017 afgesloten met een hek aan de Bloemendaal-zijde. In hetzelfde jaar besloten Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om de overweg op het Laantje te onttrekken aan de openbaarheid. In beide zaken stapten Wandelnet en de Fietsersbond naar de rechter.

Wandelnet en de Fietsersbond betoogden bij de rechter dat de vergunning voor het plaatsen van het hek op het Laantje van Alverna niet had mogen worden verleend. De organisaties eisen dat het hek wordt verwijderd om zo de doorgang voor wandelaars en fietsers mogelijk te maken. In juli gingen Wandelnet en de Fietsersbond in beroep  tegen het besluit van Gedeputeerde Staten om de overweg op het Laantje te onttrekken aan de openbaarheid. De rechtbank heeft in beide zaken zes weken de tijd om een uitspraak te doen.

De zaak rondom de spoorwegovergang in Heemstede speelt al sinds 2013. In december 2015 besloot de Raad van State dat de overweg openbaar is. Zowel ProRail als de bewoners van het Laantje van Alverna waren het hier niet mee eens en verzochten om de overweg aan de openbaarheid te onttrekken. De gemeente Heemstede weigerde dat verzoek waarop  ProRail en de bewoners naar de provincie stapten. De Gedeputeerde Staten besloten in juni 2017 dat de overweg afgesloten moest worden.

Wandelnet en de Fietsersbond pleiten voor het in stand houden van het Laantje van Alverna als wandel- en fietsverbinding. Het is voor inwoners van Heemstede een van de mogelijkheden om de  spoorlijn Haarlem-Leiden over te steken. Ten westen van de spoorlijn ligt een natuurgebied met bos en landgoederen. Door het opheffen van het Laantje van Alverma zouden wandelaars en fietser te maken krijgen met een omweg langs de drukke Leidsevaart en een minder aantrekkelijke route.

Deel dit artikel