© foto's David Brand

De aantrekkingskracht van rivieren is van alle tijden. De wandeling Rondje Pontje Te Voet biedt je een unieke ervaring door drie rivieren over te steken met een veerpont: de Waal, het Pannerdensch Kanaal en de Rijn. Deze veelzijdige route van ruim 12 kilometer laat je de schoonheid van het rivierenlandschap ontdekken.

Je start de wandeling in Millingen aan de Rijn. Daar vind je voldoende parkeergelegenheid achter IJssalon Clevers. Vanaf hier neem je de eerste veerpont naar Pannerden. Vergeet niet vooraf de dienstregeling van de ponten te controleren, omdat deze soms niet varen door weersomstandigheden of seizoensgebonden beperkingen. Op de pont begint het grote genieten! Je ontmoet vaak andere goedgemutste wandelaars en fietsers met wie je tips voor wandel- en fietsroutes kunt uitwisselen.

Groen buitengebied

Na de oversteek, wandel je door het groene buitengebied naar het dorp Pannerden. Hier wacht de tweede veerpont die je naar de overkant brengt. Je komt uit bij het historische Fort Pannerden. Dit fort is zeker een bezoek waard. En je bent hier ook dichtbij het splitsingspunt van de Rijn. Die gaat hier over in het Pannerdensch Kanaal en de Waal. Wist je trouwens dat de Waal een van de drukst bevaren rivieren van Europa is?

wandelnieuws bergendal pontjes dijk

Dijk van een wandeling! 

Van Pannerden naar Doornenburg

Na Fort Pannerden loop je verder over de Waaldijk richting Doornenburg. Hier ligt kasteel Doornenburg, ook een interessante stop!  Al wandelend komt de Waal weer in zicht en brengt de derde veerpont je naar de Millingerwaard. In dit natuurgebied kun je heerlijk struinen. Onze tip is om met de Struingids in de hand dit gebied eens te gaan verkennen. Deze gids is op verschillende adressen verkrijgbaar. De Struingids is ook digitaal te vinden op wandeleninbergendal.nl

wandelnieuws bergendal pontjes 1

Het veerpontje dat je overzet van Pannerden naar Doornenburg

Pareltjes: Millingerwaard en Millinger Theetuin

In de Millingerwaard ligt de Millinger Theetuin, een prachtige plek om even te pauzeren. De liefdevol ingerichte tuin, zitjes en kunstwerken maken dit tot een oase van rust. Het laatste deel van je wandeling gaat langs de Waal terug naar Millingen aan de Rijn. Je passeert de scheepswerf die al sinds het einde van de 19e eeuw in gebruik is.

Wandeling over verharde paden

De wandeling Rondje Pontje Te Voet is grotendeels over verharde paden, waardoor de wandeling toegankelijk is voor mensen die minder mobiel zijn. De veerstoepen zijn het lastigst en minder goed toegankelijk.

wandelnieuws bergendal pontjes bank

Genieten van het uitzicht

Waar vind ik deze en andere wandelingen?bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Je vindt deze wandeling op de website wandeleninbergendal.nl. Naast deze wandeling vind je meer dan 60 andere wandelingen in de gemeente Berg en Dal. Met reden is deze gemeente Wandelgemeente van het jaar 2020 geworden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een combinatie van lekker eten en drinken én wandelen? Dat kan met de Berg en Dalse Kroegjesroute. Bekijk de video hieronder en laat je verrassen door de mooie natuur van Berg en Dal. Trek je wandelschoenen maar aan want in Berg en Dal is voor iedereen wel een mooie route te vinden!

Deel dit artikel