Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De Bitterzoete Route. Onder die naam heeft de Utrechtse wijk Lombok een wandelroute die de duistere kanten van het koloniale verleden laat zien.

Jan Pieterszoon Coenstraat, Van Heutszstraat en de Abel Tasmanstraat. Het zijn straatnamen in de wijk Lombok die een link hebben met het koloniale verleden. De Jan Pieterszoon Coenstraat is tegenwoordig een van de meest populaire straten van Lombok. De gouverneur-generaal kwam in 1607 als onderkoopman naar Indië. Coen werd in Nederland aan het einde van de 19de eeuw gezien als een held: stichter van Batavia, een sterke man en een geboren leider. Inmiddels is ook bekend dat hij ernstige misdaden pleegde tegen de plaatselijke bevolking, zoals martelingen en moorden.

De Bitterzoete Route in Lombok voert langs diverse straten om te informeren, de bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen over de koloniale geschiedenis.

De route is te volgen via de site en via pinnen op de straat. Het is mogelijk de route te lopen met een gids. Meer informatie over de route is te vinden op de site. Er wordt nog gekeken of er een app komt. 

Deel dit artikel