Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wetterskip Fryslân roept hondenbezitters dringend op om hun hond aangelijnd te houden tijdens een wandeling op de dijk. Het waterschap constateert steeds vaker graafschade, aangericht door loslopende honden. Deze gaten brengen de veiligheid van dijken in gevaar.

Honden mogen niet loslopen op de Waddenzee- en IJsselmeerdijk. Inspecteurs van Wetterskip Fryslân gaan controleren op loslopende en gravende honden. Wandelaars die met een loslopende hond op de dijk lopen, riskeren een bekeuring van 90 euro. Ook als de hond wel aangelijnd is en een gat graaft, volgt een boete.

Jaarlijks investeert Wetterskip Fryslân miljoenen euro’s in de veiligheid van de dijken. ‘Wij willen onze mooie dijken graag voor iedereen toegankelijk houden. En veilig, want het is onze taak om Fryslân te beschermen tegen overstromingen. Dat kan alleen als we met elkaar op de dijk passen’, aldus dagelijks bestuurder Bé de Winter van Wetterskip Fryslân.

Loslopende honden graven jaarlijks honderden gaten in de Waddenzeedijk en IJsselmeerdijk. Het waterschap dicht de gaten zo snel mogelijk, alleen blijven ze ook na het herstel nog lang een zwakke plek in de grasmat. Gevolg kan zijn dat de toplaag van de dijk bij storm en hoogwater uitspoelt. De gaten vormen ook een gevaar voor medewerkers van het waterschap, als die met tractoren onderhoud uitvoeren op de dijk. Naast het graven van gaten, rennen loslopende honden achter schapen aan die op de dijk grazen. De schapen zorgen voor een sterke grasmat.

 

Deel dit artikel