Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Deze maand bestaat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 15 jaar. Dit wordt gevierd met onder meer de Beleefweek. In 2003 sloegen de landeigenaren op en rond de Utrechtse Heuvelrug de handen ineen en werd Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug officieel geopend.

150.000 jaar geleden stuwden ijs en water massa’s aarde en stenen op en vormden zo een heuvelrug midden in Nederland. Op deze heuvelrug ligt het grootste bos van de Randstad en is er uitzicht over het rivierenlandschap. De geschiedenis is aanwezig door de landgoederen en kastelen, maar ook door de grote militaire betekenis die het gebied heeft gehad.

Rijke stedelingen bouwden niet voor niets juist op de Utrechtse heuvelrug hun buitenplaatsen; dicht bij de stad maar toch midden in de natuur. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werd geopend in 2003. Inmiddels zetten landgoedeigenaren, natuurorganisaties, provincie Utrecht, gemeenten, terreinbeheerders en diverse andere belangenorganisaties zich al 15 jaar gezamenlijk in voor betere bescherming, beheer en ontwikkeling van de Utrechtse Heuvelrug.

Alle activiteiten van de Beleefweek zijn te vinden op de site.

Deel dit artikel