Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Staatsbosbeheer voert samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek uit naar het gebruik van recreatiegebieden die dicht bij de stad liggen.De onderzoekers willen in kaart brengen of en hoe het recreatiegedrag is veranderd.

Het onderzoek betreft het Purmerbos bij Purmerend, Nieuw Wulven bij Utrecht, Almeerderhout in Almere en het Abtswoudse bos bij Delft (foto). De gebieden zijn langer geleden ontworpen met een bepaald recreatiegedrag van bezoekers in gedachten. Dit gedrag is echter sterk veranderd, wat betekent dat de inrichting mogelijk toe is aan vernieuwing. Het onderzoek bekijkt voor wie de gebieden destijds ontworpen zijn, wie de huidige bezoekers zijn en hoe zij de gebieden waarderen.

Vereniging Deltametropool en Urban Synergy zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. De komende dagen staan zij met hun mobiele picknicktafel in de vier recreatiegebieden om bezoekers om hun mening te vragen. Met behulp van een fotowedstrijd proberen ze de betekenis van de gebieden verder in beeld te krijgen. Met het onderzoek wil Staatsbosbeheer de relatie tussen de recreatiegebieden en de bezoeker opnieuw bekijken. Groen rondom de stad is een belangrijk onderdeel van de leefomgeving van de stedeling. Met meer kennis over de behoeften en wensen van de bezoeker kunnen deze plekken beter worden ingericht.

Deel dit artikel