Het Stellingenpad is één van de vijf overgebleven kandidaten voor de Wandelroute van het Jaar 2023

 

Vandaag is de shortlist van de Wandelroute van het Jaar 2023 bekend gemaakt. De uitslag van deze verkiezing is tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent op zaterdag 18 februari om 11.00 uur. De vijf overgebleven kandidaten zijn (in alfabetische volgorde)...

Het Betuwepad (NL)

De Betuwe is de fruittuin van ons land. Nergens anders in Nederland wordt meer fruit geproduceerd. In de lente kan je er genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je er langs de talrijke fruitstalletjes. Het Betuwepad (SP 21) is een rondgaande wandelroute van 146 kilometer lang. Het streekpad begint en eindigt in Tiel. De wandeling is op te delen in 12 dagtochten. Graspaden, dijken en rustige asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met boerderijen, forten, molens, dorpen en stadjes. Het pad is in twee richtingen bewegwijzerd en de markeringen zijn geel en rood.

De GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE)

Het Pays de Bouillon in de Ardennen is welbekend bij langeafstandswandelaars. Het wordt doorkruist door diverse vermaarde GR-routes zoals de GR14, GR16, GR17 en de GR129. Deze nieuw samengestelde lus is samen met het Maison du Tourisme du Pays de Bouillon in de Ardennen gemaakt. Een regelrechte uitnodiging om de verschillende onderdelen van de streek met zijn dorpen en gehuchten, valleien, plateaus, bosmassieven, rijk historisch verleden en erfgoed te ontdekken. De route is in totaal 186 kilometer lang.

De Heuvelrughike (NL)

De Heuvelrughike is een meerdaagse route over de Utrechtse Heuvelrug van 92 km lang. De tocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen (NH) en eindigt aan de voet van de Grebbeberg, juist voorbij Rhenen. De Heuvelrughike loopt door twee provincies (Noord-Holland en Utrecht) en negen gemeenten. Het hoogste punt van de route is de Amerongse Berg (69,2 m. De route is niet bewegwijzerd maar beschreven en voorzien van gedetailleerde kaartjes in een gids met meer dan 130 pagina’s.

De National Park Trail (BE)

Uitbreiding en vernieuwing van een reeds bestaande lus van 76 km tot 110 km, goed bewegwijzerd en ingetekend op kaart. Deze route toont je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. De National Park Trail heeft nogal wat verrassingen: zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, fraaie vennen, grote waterplassen, duinen en geurende bossen. De route telt vijf etappes en die zijn tevens de verbinding van de ‘toegangspoorten’ van het nationaal park.

Stellingenpad (NL)

Het Stellingenpad is het allernieuwste Nivonpad en leidt door een rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Het strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, langs de westrand van Drenthe en de over Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen historie, taal en cultuur. Het meer dan 260 kilometer lange streekwandelpad leidt je onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar fraaie vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad heeft 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgezet via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Deel dit artikel