© foto Marcel Evers
© foto Marcel Evers

De winterse natuur in de Harz is ronduit sprookjesachtig te noemen. Het noordelijkste middelgebergte van Duitsland wordt getypeerd door een natuurgebied met donkere wouden en mysterieuze wandelroutes.

Maar je maakt er ook kennis met schilderachtige dorpjes en sprookjeskastelen. En in de winter oogt de Harz zo mogelijk nóg betoverender dan in de zomer. Op minder dan vijf uur rijden van Utrecht vind je op de witte bergtoppen en in de feestelijk versierde vakwerkdorpen meer dan voldoende ingrediënten voor een heerlijke winterwandelvakantie, gecombineerd met een ultiem kerstgevoel.

Neem bijvoorbeeld de Hexen-Stieg... Dit is een prachtige (winter)wandeling, om ook de mystieke zijde van het natuurgebied te leren kennen. De naam verwijst naar de legendarische heksen die eeuwenlang door de Harz zouden hebben rondgevlogen. Van de talrijke, goed bewegwijzerde wandelroutes die door het natuurgebied lopen, is de Hexen-Stieg wel de bekendste. De wandeling voert je over bijna de hele lengte van de Harz (ca. 100 kilometer). Je hoeft dit niet in één keer te doen; je kunt vanzelfsprekend ook één van de zes kortere etappes kiezen, wat vooral in de winter veel wordt gedaan.

Wat in de winterperiode ook absoluut de moeite waard is: een ritje met de historische stoomtrein, de Brockenbahn. De stoomtrein volgt het zogenaamde smalspoor naar het hoogtepunt van de Harz, de Brocken. Het klassieke treintje tuft door het winterlandschap vanaf de ‘Koning van de Harz’ naar Wernigerode; andersom is trouwens ook mogelijk: je gaat dan met de stoomtrein omhoog en wandelt vervolgens naar beneden. Tussen Wernigerode en de top liggen nog twee stations, waardoor je je wandeling zo kort of lang kunt maken als je wilt.

Natuurgebied de Harz ligt in het hart van Duitsland en is voortreffelijk te bereiken met auto en openbaar vervoer. Meer informatie vind je op de website van Harzer Tourismusverband.

Deel dit artikel