Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido © foto Holidu Photos
Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido © foto Holidu Photos

Als wandelaar trek je graag en regelmatig de natuur in. Het geeft je ontspanning, nieuwe energie en het prikkelt je zintuigen, terwijl lekker actief bezig bent. In Europa zijn er honderden nationale parken, die voor jou als wandelaar de moeite van het bezoeken zeker waard zijn.

Je wordt er getrakteerd op grillige rotsformaties, kletterende watervallen, prachtige gletsjermeren in een schilderachtige natuur. Holidu – een zoekmachine voor vakantieverblijven – heeft de populairste nationale parken van Europa voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren en wie weet, plan je je volgende reis naar één van de adembenemende nationale parken uit deze top 5

1. Snowdonia Nationaal Park in Wales

Het populairste nationale park van Europa is Snowdonia en vind je in Wales. Het is het oudste nationale park van het land, tevens de thuisbasis van de hoogste berg - Mount Snowdon - én je vindt er het grootste meer van het land: het Balameer. Het landschap strekt zich uit over ca 2000 km² en heeft veel fraaie bergketens en heldere meren.

2. Bieszczady Nationaal Park in Polen

Op de tweede plaats staat het Nationaal Park Bieszczady in Polen, dat uit 292 km² ongerepte natuur bestaat. De reden waarom dit park ooit is ontstaan is een beetje triest: in 1947 tijdens ‘Action Vistula’ werden circa 100.000 dorpelingen onder dwang hervestigd. Het park is daardoor volledig afgezonderd van de beschaving, terwijl dieren als beren, wolven, lynxen en bizons er paradijselijk leven.

3. Rila Nationaal Park in Bulgarije

Derde in de rij is het Nationaal Park Rila, in Bulgarije. Het gebied omvat 80.000 hectare, met o.a. de hoogste berg (2.925 meter) van Bulgarije – Musala -, 120 gletsjermeren en talrijke sprookjesachtige wandelpaden. Voor een bijzondere natuurbelevenis zou je de wandeling langs de zeven Rila-meren moeten doen. De panorama's zijn magisch en ze laten je al het andere vergeten!

4. Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido in Spanje

In dit landschap kun je je fantasie de vrije loop laten. Je ziet de vechtende elfen en dwergen uit ‘Lord of the Rings’ al voor je in dit heuvellandschap. Kale berghellingen, met soms fonkelende kleuren doen denken aan het verlaten ‘Mordor’ uit de film. Het gevoel wordt nog versterkt door de naam van de regio: Aragón en de berg Monte Perdido, wat ‘verloren berg’ betekent.

5. Nationaal Park Saksisch Zwitserland in Duitsland

Bij onze oosterburen ligt het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Het rotsachtige Elbezandsteengebergte is geweldig. Je vindt er fantastische rotsformaties en diepe, ruige ravijnen. En als wandelaar kun je je hart ophalen: er ligt maar liefst ruim 400 km aan wandelpaden in dit park.

De ranglijst is in november 2019 samengesteld op basis van Google-data. Alle Europese nationale parken die als zodanig waren gemarkeerd door Google, kwamen in principe in aanmerking voor deze lijst. De uitkomst kwam tot stand op basis van de Google reviews, waarbij alleen nationale parken met minstens 100 beoordelingen in aanmerking werden genomen.

Deel dit artikel