Rotsformatie Hohensteinklippen © foto Weserbergland Tourismus e.V.

De Weserbergland-Weg viert dit jaar het 10-jarig jubileum. Deze bijzondere Top Trail of Germany heeft naast fraaie natuur en pittoreske vakwerkstadjes iets unieks te bieden: je komt al wandelend onderweg allerlei sprookjes- en andere legendarische figuren tegen.

De in totaal 225 kilometer lange wandelroute begint in het vakwerkstadje Hann. Münden en eindigt in Porta Westfalica. Je wandelt door het glooiende heuvellandschap van het Weserbergland en legt al met al toch wel de nodige hoogtemeters af. Als beloning krijg je regelmatig een geweldig uitzicht op de rivier de Weser, die beneden door het dal stroomt. De ongerepte natuur wordt afgewisseld door idyllische dorpjes en leuke vakwerkstadjes. Ook kom je langs middeleeuwse burchten en indrukwekkende kastelen, die gebouwd zijn in Weserrenaissance-stijl.

wandelnieuws baron von münchausen bodenwerder weserbergland tourismus e

De leugenbaron von Münchhausen kom je overal tegen in Bodenwerder © foto Weserbergland Tourismus e.V.

Ongerepte natuur en cultuur

Hann. Münden, een fraaie vakwerkstad waar de rivieren Werra en Fulda samenvloeien en verdergaan als de Weser, is het beginpunt van de wandelroute. In het Naturpark Reinhardswald, met oude eikenbomen en uitgestrekte beukenbossen, wandel je langs de het Doornroosjeslot Sababurg. Bad Karlshafen is direct aan de Weser gelegen; de haven is het hart van deze goed bewaard gebleven witte barokstad. Vanaf de Weser Skywalk heb je een geweldig uitzicht over de riviervallei. In het begrazingsbos in natuurpark Solling-Vogler moet je niet gek opkijken als je oerossen en exmoorpony’s tegenkomt. Het hoogveen van Mecklenbruch heeft een heel ander karakter…

De rattenvanger, Doornroosje en een leugenbaron

Vanuit Stadtoldendorf, een oud vakwerkstadje, wandel je langs het middeleeuwse klooster Amelungsborn, dat een prachtige kloostertuin herbergt. En in Bodenwerder draait alles om de legendarische leugenbaron von Münchhausen, die overigens echt heeft bestaan. De Hämelschenburg in de stijl van de Weserrenaissance is zonder twijfel het mooiste gebouw langs de route. In de rattenvangerstad Hamelen kom je overal de fluitspeler tegen die de kinderen de stad uit lokte. Vanaf de markante rots Teufelskanzel heb je een fantastisch uitzicht over de uitgestrektheid van het Weserbergland. Een mooie tegenstelling vormt de Schillat-Höhle, de noordelijkst gelegen druipsteengrot van Duitsland, waar je met een glazen lift diep onder de aarde wordt gebracht. Via het middeleeuwse slot Schaumburg kom je bij het laatste hoogtepunt van de wandeling: het kolossale Kaiser-Wilhelm-Denkmal bij Porta Westfalica, dat hoog boven de Weser uitsteekt.

wandelnieuws weserbergland weg schloss hämelschenburg weserbergland tourismus e.vjpg

De prachtige Hämelschenburg in de stijl van de Weserrenaissance © foto Weserbergland Tourismus e.V.

In het kort:

  • Totale lengte: 225 km
  • Aantal etappes: 13
  • De hoogtemeters: 6259 m omhoog en 6343 m omlaag
  • Begin- en eindpunt: Van Hann. Münden naar Porta Westfalica
  • Bijzonder: De Weserbergland-Weg doorkruist vier natuurparken en je komt levende sprookjesfiguren tegen
  • Digitale routeplanning mogelijk met de gratis Weserbergland App

Meer informatie vind je via de website van Top Trails of Germany.

 

Deel dit artikel