braillepluim wandelnieuws
© foto Shutterstock

De Braillepluim is dit jaar naar Staatsbosbeheer gegaan. De prijs werd aan deze organisatie toegekend voor een wandelroute voor blinden en slechtzienden, die is gecreëerd rond een schaapskooi op de Veluwe in Hoog Buurlo.

Deze route is voorzien van teksten en kaarten in braille. De Vereniging Onbeperkt Lezen, initiatiefnemer van de Braillepluim, verklaart dat hierdoor de beleving van de natuur een extra dimensie krijgt.

Bij de schaapskooi staat een informatiebord waar door het brailleschrift blinden en slechtzienden kunnen ervaren wat er allemaal te zien en te doen is in het gebied. Om een voorbeeld te noemn: met bolletjes wordt de heide aangegeven en met streepjes de bankjes. Tevens is er audioapparatuur, zodat je de informatie ook kunt horen.

De jury: “Op deze wijze komen de verhalen over schaapskooi en kudde tot leven, óók voor blinden en slechtzienden. Tevens zorgt het bord er voor dat ook niet-blinden ervaren hoe belangrijk braille is.”

Vandaag op 4 januari, de dag van de uitreiking, is het Wereldbrailledag. Dit is dag die vernoemd is naar de naamgever van het brailleschrift, Louis Braille. Louis Braille werd op 4 januari 1809 geboren.

Bron: NOS

Deel dit artikel