Brabantse Sahara struinen duinen

Genieten van de mooiste wandeltochten doe je in Loon op Zand. Deze gemeente, die is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2021, bestaat uit de kerkdorpen Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Dorpen met een verschillende en een geheel eigen identiteit.

(Inter)nationaal bekende hotspots zijn attractiepark Efteling, De Loonse en Drunense Duinen en de keukenboulevard. Maar ook pareltjes als Experience Island 't Blauwe Meer, Het Witte Kasteel, natuurgebied Huis ter Heide en talrijke gastvrije recreatie- en horecaondernemers dragen eraan bij dat eenieder vol lof is over het vrijetijdsaanbod.  

Zandtuin van Brabant

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt de Brabantse Sahara genoemd. Het gebied is ruim 7000 voetbalvelden groot. Je vindt hier enorme zandvlaktes, paarse heidevelden, bossen en het unieke landgoed Plantloon. Er is voor iedereen wat te doen. Van hutten bouwen tot kilometerslange fietstochten. En van paardrijden over ruiterpaden en zandheuvels tot mountainbiken op de twee uitgezette routes. Wandelaars struinen uren over bospaadjes en door het eeuwenoude stuifzand.

Perfecte vertrekpunten

Rondom de duinen vind je gezellige horecagelegenheden, zoals eetcafé De Roestelberg, eetcafé De Rustende Jager en Brasserie Bosch en Duin. Uitermate geschikt voor een welverdiende tussenstop. Een mooi startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of om lekker actief buiten te zijn is Manage Van Loon. Hier bevindt zich een natuurpoort, herkenbaar aan de vier meter hoge sleutel.

Mooie wandeltochten in De Loonse en Drunense Duinen

Via een fijnmazig netwerk van wandelknooppunten loop je de mooiste routes, zoals de 16 kilometer lange wandelroute ‘De Loonse en Drunense Duinen’ die je vindt op de website van De Langstraat. Volg eenvoudigweg de knooppuntnummers op de paaltjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt.  Je kunt ook het gpx-bestand downloaden en de route wandelen aan de hand van je navigatiesysteem. De route leidt je met name over bospaadjes, vanuit waar je uitkijkt op de zandvlaktes en de heide. Voel je vrij om even van de route af te gaan en de zandvlakte te verkennen. Lekker wandelen met de hond mag overal in De Loonse en Drunense Duinen, mits de hond aangelijnd is. Je hond los laten lopen mag wel in een hondenlosloopgebied.

wandelnieuws loonse drunense duinen picknick

Verdiep je in de prachtige natuur

Natuurmonumenten is de trotse beheerder van het park. Benieuwd naar al het werk achter dat mooie plaatje? Enthousiaste IVN-duingidsen nodigen je van harte uit om samen met hen dit gebied te komen ontdekken. En ga ook eens op zoek naar de herder die met zijn schaapskudde door het gebied zwerft!

De Langstraat: tuin van Brabant

Gemeente Loon op Zand maakt deel uit van de groene vrijetijdsregio De Langstraat, gelegen tussen de attractieve steden ’s Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Met een rijk aanbod aan belevenissen van internationale allure en talrijke unieke kleinere pareltjes die een bezoek meer dan waard zijn. Dé streek waar een gemoedelijke sfeer, samen zijn en vermaak centraal zijn. En waar je heerlijk kunt wandelen in de talrijke grote en kleinere natuurgebieden en historische kernen, zoals vestingstadje Heusden.

Neem eens een kijkje op de website van De Langstraat en laat je inspireren.Deel dit artikel