Zaterdag 9 mei hebben vogelaars in heel Nederland 24 uur lang vogelsoorten geteld tijdens de Texel Big Day Home Edition. Liefst 50 teams telden vanuit huis of directe omgeving zo'n 170 vogelsoorten. Met deze vogelsoortentelling is er tevens 8.000 euro opgehaald voor de bedreigde zomertortel. 

Elk jaar wordt op Texel in mei het Wadden Vogelfestival georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel. De Texel Big Day, waarbij vogelaars 24 uur lang vogels kijken (en tellen) voor een goed doel, maakt daar deel van uit. Het Wadden Vogelfestival kon dit jaar niet doorgaan vanwege corona, maar de organisatie bedacht een mooi alternatief, waarbij vogelaars op een veilige manier tóch een dag vogels konden kijken en tellen voor een goed doel. En het werd een succes...

Meer dan 50 verschillende teams deden mee aan de wedstrijd. De bedoeling was om binnen 24 uur zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te ontdekken, vanuit huis of tijdens een fiets- of wandeltocht in de buurt. De deelnemende vogelaars zagen gezamenlijk meer dan 170 verschillende vogelsoorten.

wandelnieuws thuisvogeltelling1

Het streven van de Texel Big Day is om geld in te zamelen voor een goed 'vogeldoel'. Tijdens deze speciale ‘thuiseditie’ werd er maar liefst 8.000 euro opgehaald, ter bescherming van de zomertortel, een duivensoort die de laatste jaren hard in aantal is achteruitgegaan. In Nederland door het verdwijnen van broed en voedselgebied en in het buitenland door de plezierjacht. Van het geld zal onder andere op Texel - in samenwerking met Staatsbosbeheer - de zomertortel in het Nationaal Park Duinen van Texel geholpen worden.

Deel dit artikel