© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Zwitserland wordt terecht een wandelparadijs genoemd. Hierbij 10 feiten over wandelen in het populaire wandelland, die je als wandelaar echt moet weten!

  • Als je alle wandelroutes van Zwitserland zou samenvoegen, zou je anderhalve keer rond de wereld kunnen wandelen. Het totale wandelroutenetwerk van Zwitserland heeft namelijk een lengte ca. 65.000 kilometer. Ter vergelijking: in Zwitserland is er slechts 71.400 kilometer aan wegen en 5100 kilometer aan treinsporen. 
  • 2. Wandelen is volkssport nr. 1 van in Zwitserland. Ze brengen jaarlijks maar liefst 162 miljoen uur door op wandelroutes. En 59% van alle overnachtende gasten gaat minstens eenmaal wandelen.
  • 3. Het Zwitserse wandelroutenetwerk heeft een wereldrecord heeft behaald. Want geen enkele ander land in de wereld heeft een wandelroutenetwerk dat zó dicht en zó uitgebreid is. 
  • 4. Er zijn drie verschillende soorten wandelroutes in Zwitserland. 63 % daarvan is wandelroute (gele routewijzers), 36 % is bergwandelroute (gele routewijzers met wit-rood-witte punt) en ca. 1 % is alpiene wandelroute (blauwe routewijzers). 
  • 5. Zowel buitenlandse- als lokale wandelaars stellen de goed gemarkeerde en aangename routes bijzonder op prijs. Door routewijzers worden de wandelaars op ca. 50.000 plaatsen geinformeerd over routetype, bestemming en eventueel de duur van de route. Elke wandelroute wordt elk jaar bij wijze van test gewandeld en gecontroleerd.
  • 6. Drie Zwitserse kantons hebben veruit het grootste wandelroutenetwerk. Dit zijn Graubünden (11.141 km), Bern (9930 km) en Wallis (8766 km). 
  • 7. Wandelen aan het water is erg populair. 10% van de wandelroutes gaat langs waterwegen. Daarvan loopt circa 9% langs een rivier of een beek en ongeveer 1% langs de oevers van een meer.
  • 8. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle wandelrouteborden verwijderd. De Zwitsers waren erg bang dat de borden de vijand zouden helpen. In plaats daarvan werden destijds wandelingen met een gids georganiseerd, die ook vandaag de dag nog steeds erg populair zijn.
  • 9. Het obstakelvrije wandelroutenetwerk van ZwitserlandMobiel is uniek is in de hele wereld. Er zijn 69 obstakelvrije wandelroutes (borden met een wit routeveld gemarkeerd). Mensen in een rolstoel of wandelaars met een kinderwagen kunnen op deze routes terecht. 
  • 10. Langeafstandswandelen bij jongeren is bijzonder populair. De meeste interesse voor meerdaagse wandeltochten vinden we bij wandelaars tussen 18 en 35 jaar oud. Zwitserland heeft dan ook heel wat aantrekkelijke langeafstands wandelroutes. Drie van de bekendsten in Zwitserland zijn de Via Alpina, de Jura-hoogteroute en de Alpenpassenroute. 
Deel dit artikel