Op vrijdag 14 februari vond de opening van de Tocht om de Noord plaats. Ruim 200 enthousiaste wandelaars kwamen bijeen in Delfzijl, in 2020 de gastgemeente van het wandelfestijn Tocht om de Noord.

Tijdens deze jaarlijkse opening worden alle ambassadeurs en voorlopers van de Tocht om de Noord bijgepraat over de plannen voor het komende jaar. Want in 2020 wordt niet alleen de gelijknamige wandeltocht in september georganiseerd, maar ook de Vrouwenmars op 4 mei en de Bevrijdingstocht op 5 mei.

Vrouwenmars

Een iconisch verhaal uit de Tweede Wereldoorlog gaat over de Vrouwenmars. In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke - politieke - gevangenen vast. Toen de bevrijding in aantocht was, moesten deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april aan een mars meedoen. Ze werden daarbij begeleid door een groot aantal bewakers. De mars ging via Assen naar Groningen en daar vandaan richting Visvliet en Grijpskerk. En daar werden ze op 14 april 1945 uiteindelijk bevrijd. In samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert Tocht om de Noord een wandeltocht over dezelfde route. Deze tocht staat op 4 mei op het programma.

Bevrijdingstocht

Op dinsdagochtend 5 mei 2020 komt het Bevrijdingsvuur aan in het Stadspark te Groningen. Doel van de Tocht om de Noord is tijdens een Bevrijdingstocht het vuur in álle dorpen in de provincie Groningen te ontsteken. De organisatie is daarvoor tevens op zoek naar individuen en/of teams - bijvoorbeeld sportverenigingen en vriendengroepen - die willen helpen het Bevrijdingsvuur naar hun eigen dorp te brengen. Dit gaat in estafettevorm en kan naar keuze wandelend, hardlopend of fietsend worden gedaan. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen, ook al is het maar voor een paar honderd meter. De aankomst in het dorp is uiteraard een feestelijke gebeurtenis, waarbij na aankomst het vuur op een centrale plek wordt ontstoken. De Bevrijdingstocht is een opstap naar de Tocht om de Noord in september.

Tocht om de Noord

Het populaire wandelevenement viert in 2020 alweer zijn 15e verjaardag. De jubileumeditie van Tocht om de Noord staat in het teken van 75 jaar vrijheid in Groningen. Op 26 en 27 september 2020 worden er daarom twee bevrijdingsroutes gelopen. Beide eindigen in Delfzijl, de laatste plaats waar de Duitse bezetter - nog lange tijd - standhield. Onderweg wordt er 75 keer feest gevierd. Zo staan er bijvoorbeeld langs de route 75 muziekgroepen en kunnen wandelaars onderweg 75 jaar vrijheid proeven, zien, ruiken en beleven,

Tot slot wordt de Tocht om de Noord dit jaar uitgebreid met drie specials: de Vrijheidstocht (75km in 15 uur), de Kennedytocht (80km in 20 uur) of een ultramarathon. Dit laatste is een Kennedy- of Vrijheidstocht met aansluitend de tweede 40km van het reguliere wandelevenement op zondag.

Inschrijven

Inschrijving voor het wandelfestival Tocht om de Noord start op zondag 1 maart om 18:00u. Aan de Tocht om de Noord kunnen ‘slechts’ zesduizend wandelaars meedoen. De voorbije jaren was het wandelevenement binnen een kwartier (!!!) uitverkocht. Informatie over de evenementen die onder de vlag van Tocht om de Noord worden georganiseerd zijn te vinden op de website van Tocht om de Noord.

wandelnieuws tulpen

Tulpen voor de ambassadeurs en voorlopers...

 

Deel dit artikel