Het razendpopulaire Wandelfestival Tocht om de Noord op 28 en 29 september 2024 heeft als thema 'Wandelen langs waterwonderen’ met als zintuig ‘zien'. Vorige week, op 16 februari 2024, vond in een volle zaal in Hotel Faber in Hoogezand de jaaropening al plaats van de komende editie van Tocht om de Noord in 2024.

De gelijknamige organisatie presenteerde nabij de start/finishlocatie de op stapel zijnde wandelevenementen en -activiteiten voor de circa 150 Groningen-Ambassadeurs uit heel Nederland.

Een trotse burgemeester Adriaan Hoogendoorn van gastgemeente Midden-Groningen verrichtte de officiële opening. Organisator Ronald Hellinga 'wandelde' met de ambassadeurs door de verschillende evenementen en activiteiten. Naast grootste evenement Wandelfestival Tocht om de Noord kwam ook de individuele LAW-variant Pronkjewailpad voorbij, geopend van april tot en met oktober. En - met een vooruitblik naar 2025 - in januari de Noorder Rondtochten, vernoemd naar de befaamde schaatsklassieker Noorder Rondritten. Op 28 en 29 september is Wandelfestival Tocht om de Noord in Midden-Groningen. Deze gemeente is misschien wel de meest groen-blauwe gemeente van Nederland... Daar is zeker ook voor wandelaars heel wat te ontdekken besloot marketingdirecteur Marleen Godlieb. We gaan het zien!

wandelnieuws todn hotel faber hoogezand foto george huitema

De 150 Groningen Ambassadeurs kregen alle ins en outs te horen © foto George Huitema

Zintuigen

Ieder jaar werkt Tocht om de Noord intensief samen met een Groninger gastgemeente. Samen met deze gemeente wordt gekozen voor een actueel of juist cultureel-historisch thema dat goed past in het gebied waarin wordt gelopen. Al jaren is Wandelfestival Tocht om de Noord dé ontdekkingstocht van Groningen. Vanzelfsprekend spelen zintuigen daarom een belangrijke rol binnen het evenement. Onderweg proef, ruik, hoor, voel en zie je Groningen. Het zintuig dat tijdens de komende editie centraal staat is ‘zien’. Er valt namelijk heel veel te zien en te ontdekken, bijvoorbeeld over de rijke geschiedenis van Midden-Groningen met betrekking tot de scheepvaart. Wat is er nog terug te vinden van die ‘Groningse glorie’? Nog steeds speelt water een belangrijke rol in dit gebied. Denk aan de vele Groninger diepen en maren, het prachtige natuurgebied ’t Roegwold en verschillende bijzondere lintdorpen langs het water.

Verbinding

Eén van de eigenschappen van water is dat het zorgt voor verbinding. In verschillende opzichten. Dat geldt ook voor wandelen. Dorpen, locaties, natuurgebieden en ook mensen worden aan elkaar verbonden tijdens Wandelfestival Tocht om de Noord. De route door gebouwen, over terreinen, langs theater, muziek en proeverijen zorgt voor een unieke belevenis met Groningen in de hoofdrol. De afstanden waaruit gekozen kan worden zijn indicatief 15, 25 en 40 km op zowel zaterdag 28 als zondag 29 september 2024. De inschrijving start op 1 maart 2024 om 18:00 uur. Zorg dat je erbij want, want de (maximaal 6000) kaarten zijn de laatste jaren binnen 30 minuten uitverkocht.

Ga naar de website voor meer informatie of inschrijven

Deel dit artikel