Wie een mooie wandeling wil combineren met een bezoek aan een bijzondere tuin kan vanaf begin april terecht in Limmen. In het Noord-Hollandse plaatsje ligt de Hortus Bulborum. Het is de enige tuin in de wereld waar om en nabij 4500 verschillende soorten historische tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen en fritillaria’s bloeien.

Op 5 april om 14.00 uur wordt de Hortus Bulborum officieel geopend door de welbekende ‘oranjepastor’ Paul Vlaar. Hij kreeg landelijke bekendheid toen hij tijdens het WK Voetbal een ‘oranjemis’ hield. De kerk was oranje versierd en hij trad op als voorganger in een oranje kazuifel.

Minder bekend is dat deze pastor Vlaar tevens de bijnaam ‘nacissenpastor’ heeft. Hij verzamelde al vanaf zijn jeugd historische narcissen. Door zijn goede contacten met de plaatselijke bollenkwekers groeide zijn verzameling uit tot maar liefst zo’n 300 verschillende soorten. Hij heeft ook een eigen narcis: de Sint Victor, die vernoemd is naar zijn parochie. De laatste jaren had Vlaar geen tijd meer om zijn aangelegde collectie te onderhouden; hij schonk deze vorig jaar aan de Hortus Bulborum.

Je vindt de Hortus Bulborum op Zuidkerkenlaan 23A in Limmen. Geopende van 6 april t/m 16 mei, op maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en op zondag van 12.00-17.00 uur. Meer informatie vind je op de website van de Hortus Bulborum.

Deel dit artikel