Het afgelopen weekend hebben zo'n 5.000 wandelaars deelgenomen aan het Wandelfestival Tocht om de Noord in Groningen. De deelnemers liepen twee dagen door de provincie Groningen. Het thema van deze editie stond in het teken van het honderdjarig bestaan van kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Het wandelfestival Tocht om de Noord bracht het ontstaan en de ontwikkelingen van de bijzondere Groningse kunstkring het afgelopen weeekend op een bijzondere wijze uitgebreid onder de aandacht. De deelnemers maakten een ontdekkingstocht door Groningen, geleid door letterlijke en figuurlijke vergezichten van De Ploeg.

Het honderdjarig jubileum van De Ploeg was voor de organisatie de aanleiding om Tocht om de Noord in het teken te zetten van de kunst van De Ploeg. Op kruisingen werd het landschap verbeeld door De Ploeg. De wandelaars zagen het landschap door de ogen van honderd jaar geleden en konden ook zien hoe het landschap was veranderd.  Reproducties van De Ploeg werden teruggeplaatst op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd. Hiervoor is nauw samengewerkt met het Groninger Museum.

De wandelaars hadden goed weer waarbij de zon volop scheen. De populariteit van Tocht om de Noord is groot. Binnen een half uur na de inschrijving was het evenement volgeboekt en waren alle plaatsen vergeven. Om opstoppingen te voorkomen was het aantal afstanden teruggebracht van drie naar twee: 40 en 20 kilometer.

Deel dit artikel